Palačinky opravdu pro každého. Vyzkoušejte úžasné recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jsou jednoduché, rychlé a variabilní. Právě díky těmto svým vlastnostem představují palačinky vše, co by mělo splňovat ideální letní jídlo: jsou za chvilku hotové, pochutnáte si a můžete je vzít s sebou i na piknik.

Základní těsto na palačinky

12–15 kusů - příprava: 25 minut

* 500 ml polotučného mléka
* 2 vejce
* špetka soli
* 200 g hladké mouky
* olej na smažení

V mléce metlou rozšlehejte vajíčka i sůl a postupně zašlehejte prosátou mouku. Nechte 10 minut odstát, aby mouka nasákla všechnu vlhkost. Pánev rozpalte, jen lehce mašlovačkou vytřete olejem, nalijte na ni naběračku těsta a to krouživým pohybem rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto neztuhne, obraťte a krátce opečte i z druhé strany. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Náš TIP: Místo klasické hladké mouky použijte mouku celozrnnou nebo ji vyměňte za polohrubou, palačinky budou mít zajímavější strukturu.

Palačinky zapečené s ovčím sýrem a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 12 palačinek
* 400 g kuřecích stehenních řízků
* sůl a pepř
* olivový olej
* 8 malých cibulí nebo šalotek
* 3 lžíce hery máslové
* 350 g čerstvého ovčího sýra
* 2 předvařené červené řepy
* 250 g bílého jogurtu
* plocholistá petržel

Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na olivovém oleji. Cibulky nakrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je nechte zkaramelizovat.

Zapékací misku vymažte herou, sýr rozdrobte a řepu nakrájejte na kostičky. Palačinky potřete vrstvou jogurtu, přidejte připravené suroviny včetně orestovaného masa, zarolujte a uložte vedle sebe do zapékací misky. Posypte zbylými surovinami, pokapejte máslem a asi 8 minut zapečte. Ozdobte nasekanou petrželí.

Palačinky s vanilkovým krémem a broskvemi

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 celozrnné palačinky
* 300 ml smetany ke šlehání
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 1/2 vanilkového lusku
* 5 žloutků
* 2 lžíce hery máslové
* 4 broskve
* plátkové mandle
* moučkový cukr na ozdobu

Polovinu smetany nalijte do hrnce a rozpusťte v ní cukr. Přidejte semínka i lusk. Ve zbylé smetaně rozšlehejte žloutky a za stálého míchání zašlehejte do horké smetany v hrnci. Šlehejte do zhoustnutí.

Troubu zapněte na 220 °C. Zapékací misky vymažte herou a zbytek rozpusťte. Palačinky urovnejte do misek, zalijte vanilkovým krémem a poklaďte kousky broskví a kraje překlopte k sobě do tvaru košíčku. Potřete rozpuštěnou herou, posypte mandlemi a nechte asi 8 až 10 minut zapéct v troubě. Podávejte lehce pocukrované.

Roláda z makových palačinek

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 palačinky z těsta, do něhož jste přidali 2 lžíce nemletého máku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce moučkového cukru
* 150 g mascarpone
* šťáva z 1/2 citronu
* kůra z 1 citronu

ROZVAR:
* 50 g hery máslové
* 4 blumy (nebo jiné ovoce, například jahody)
* 2 lžíce třtinového cukru
* šťáva z 1/2 citronu

Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha (ten ji nejen osladí, ale splní i funkci ztužovače), pak do ní po částech zašlehejte mascarpone a nakonec i citronovou šťávu a asi polovinu nastrouhané kůry. Palačinky potřete dostatečnou vrstvou směsi, zarolujte a nechte asi 15 minut v ledničce ztuhnout.

Mezitím si připravte rozvar: heru rozpusťte v hlubší pánvi, přidejte na kousky nakrájené blumy, cukr a citronovou šťávu. Krátce poduste, dokud ovoce nezměkne a omáčka nezesirupovatí. Ztuhlé palačinky nakrájejte na kolečka, ozdobte zbytkem kůry a podávejte s ovocným rozvarem.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…