Pěkně ostrá mexická kuchyně. Recepty, které stojí za to vyzkoušet

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Neobejde se bez fazolí, kukuřice, tortill a hodně pálivých papriček! Pravá mexická kuchyně totiž rozhodně není pro jemné jazýčky. A určitě zkuste papričky chipotle, které jsou vlastně uzené jalapeños.

Chilli con carne na pivě

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 500 g hovězího hrudí
* 2 lžíce oleje
* 2 velké cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce římského kmínu
* 100 g rajčatového protlaku
* 500 ml světlého piva
* 1 nasekaná chilli paprička
* 400 g černých fazolí ve slaném nálevu
* 200 g mražené cukrové kukuřice
* sůl a pepř
* čerstvý koriandr

Maso nakrájejte a na oleji opečte ze všech stran. Cibuli a česnek nasekejte a s masem a výpekem vložte do pekáče. Osolte, opepřete, přidejte římský kmín a duste v troubě při 175 °C asi 30 minut. Pak vmíchejte rajský protlak, podlijte pivem a duste ještě 30 minut. Odklopte a pečte do změknutí masa. Nakonec přidejte slité fazole a kukuřici, zvyšte teplotu na 190 °C a zapečte. Podávejte s tortillami posypané nasekaným koriandrem.


Avokádová polévka se salsou

6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

* 5 zralých avokád
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 hrnek nasekané cibule
* 1 lžíce drceného česneku
* 2 hrnky kuřecího vývaru
* limetková šťáva podle chuti
* sůl
* tabasko
* avokádový olej

SALSA:
* 1 hrnek loupaných rajčat
* 1/2 hrnku jemně nasekané cibule
* 1 lžíce nasekaných papriček jalapeños
* 1–2 lžíce limetkové šťávy
* hrst nasekaného koriandru
* sůl

Avokádo vypeckujte a dužninu nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, vývar, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a zastříkněte tabaskem. Povařte asi 5 minut, rozmixujte a trochu zřeďte vodou. Dejte do ledničky vychladit. Všechny ingredience na salsu smíchejte v míse. Zakryjte fólií a také nechte vychladit. Polévku podávejte se salsou, nachos a avokádovým olejem.


Mango s kokosovou zmrzlinou

4–6 porcí - příprava: 20 minut

* 2 limetky
* 1/2 hrnku třtinového cukru
* 2 manga
* máslo na vymazání
* kokosová zmrzlina

Kůru a šťávu z limetek svařte s cukrem a trochou vody na sirup. Manga oloupejte, vyjměte pecku a nakrájejte je na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte plátky manga a zalijte sirupem. Krátce zapečte v troubě a podávejte s kopečkem kokosové zmrzliny.


Salát Ceviche

4–6 porcí - příprava: 20 minut + chlazení

* 400 g rybího filé (nebo půl na půl s krevetami)
* 5–6 limetek
* 3 rajčata
* 1 zelená paprika
* 1 střední cibule
* 4 lžíce nasekané petržele
* 2 lžíce čerstvého koriandru
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
* 2 nasekané papričky jalapeños
* 2 lžíce bílého octa

Rybu nakrájejte na menší kousky, krevety očistěte. Z limetek vymačkejte šťávu, nalijte ji do misky a nechte v ní maso i krevety marinovat přes noc v chladničce. Občas promíchejte. Rajčata a papriku nakrájejte na malé kostičky, cibuli na plátky. Bylinky nasekejte najemno. Šťávu slijte a k marinovanému masu přimíchejte všechny ostatní ingredience. Znovu vychlaďte. Servírujte ve skle, ideálně na ledu.

Náš TIP: Můžete přidat také na plátky nakrájené avokádo a nasekané černé olivy. Pálivých papriček dejte víc nebo méně podle chuti.

Polévka z koriandru

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 svazek čerstvého koriandru + na ozdobu
* 400–500 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 200 ml zakysané smetany + k podávání
* chilli vločky
* 4 lžíce avokádového oleje

Lístky koriandru dejte do vyšší úzké nádoby spolu s trochou vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, do ní vmíchejte vychladlý vývar a důkladně prošlehejte. Česnek prolisujte, přidejte ho do polévky, přilijte koriandrovou směs, dochuťte solí, pepřem a kmínem a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Ke konci vmíchejte zakysanou smetanu, a pokud je polévka moc hustá, ještě trochu vývaru nebo vody. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany, lístky koriandru, chilli vločkami a nakonec pokapejte avokádovým olejem.


Guacamole tacos s vepřovým masem

6–8 porcí - příprava: 30 minut

* 8 kukuřičných tortill
* olej ve spreji
* 2 hrnky pečeného vepřového masa
* 1 cibule
* 1 paprička jalapeño
* čerstvý koriandr

GUACAMOLE:
* 4 zralá avokáda
* 1 menší cibule
* 1 paprička jalapeño
* 1/2 lžičky soli
* šťáva ze 2 limetek

Připravte si košíčky: tortilly zahřejte v troubě nebo mikrovlnce, aby změkly. Pak je z obou stran zastříkněte olejem. Muffi nový plech otočte dnem vzhůru a vždy mezi čtyři mističky naskládejte tortilly tak, aby vytvořily košíčky. Dejte péct do trouby na 190 °C dozlatova.Na jeden plech se vejdou čtyři tortilly, takže postup ještě jednou zopakujte.

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu dejte do misky. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou papričku, sůl a šťávu z limetek. Rozmačkejte vidličkou, až vznikne jednolitá hmota. Do košíčků vrstvěte pečené maso nakrájené na kousky a guacamole, posypte nakrájenou cibulí a papričkou a ozdobte nasekaným koriandrem.


Aztécký slaný koláč

6–8 porcí - příprava: 40 minut

* 12 tortill
* olej na smažení
* 1 menší cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 2 papričky chipotle
* 500 g vařeného kuřecího masa
* 500 g černých fazolí ve slaném nálevu
* kuřecí vývar
* 1 hrnek strouhaného tučného sýra

Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte gril. Tortilly osmažte dokřupava. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny a spolu s česnekem dejte na pár minut pod gril. Do vyšší nádoby nalijte loupaná rajčata i se šťávou, přidejte grilovanou cibuli a česnek a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem, římským kmínem a nasekanou papričkou. Povařte asi 8 minut na mírném plameni, můžete zředit vývarem.

Vařené maso nakrájejte. Fazole slijte. Do vymazané zapékací misky vrstvěte střídavě několik tortill, maso, fazole, rajčatovou omáčku a sýr. Navrch dejte tři tortilly, přelijte omáčkou, zasypte bohatě sýrem a zapečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. Před podáváním nechte chvíli stát a pak nakrájejte na řezy.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…