Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Mezi tradičními buchtami na plech si v českých domácnostech drží přední pozici perník. Ukážeme vám, jak ho povýšit na sváteční moučník - z klasického litého těsta totiž můžete udělat i skvělý dort! Základem je ale vždycky domácí směs perníkového koření.

Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

Perníkový dort

Forma o průměru 25 cm, příprava: 2,5 hodiny

375 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g krupicového cukru, 1 vrchovatá lžíce škrobu, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 velké lžíce povidel, ovoce na ozdobení

KRÉM: 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk, 2 sáčky vanilkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 100 g žervé, 250 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce moučkového cukru

Troubu zapněte na 180 °C, ideálně i s horkovzduchem (pokud jej nemáte, prodlužte dobu pečení). Na dno vysokého dortového ráfku upevněte pečicí papír. Do mísy prosejte suché suroviny na korpus, v druhé prošlehejte tekuté suroviny i s povidly. Pak smíchejte dohromady a nalijte do formy. Pečte přibližně 80 minut (bez horkovzduchu až 2 hodiny), dokud zapíchnutá špejle nebude úplně suchá. Pokud se povrch připaluje, překryjte perník alobalem. Připravte krém. Škrob a semínka z lusku smíchejte s trochou mléka. Zbytek mléka a lusk přiveďte k varu a vmíchejte škrobovou kašičku a vanilkové cukry. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí – vznikne bledý vanilkový pudink. Vyjměte lusk a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte vychladnout. Zašlehejte do měkkého másla, postupně přidejte i žervé. Vmíchejte smetanu vyšlehanou s moučkovým cukrem. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak jej pružným dlouhým nožem vykrojte z ráfku. Seřízněte horní vypouklou čepici (tu můžete rovnou dát strávníkům). Rovný zbytek korpusu 2x prořízněte a nechte úplně vychladnout. Jednotlivé vrstvy a vršek potřete vždy třetinou krému a ozdobte čerstvým ovocem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…