Pesto 4x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Je hotové za pár minut, na jeho přípravu vám stačí suroviny, které máte doma, a obyčejné špagety promění v lahůdku. A když vám nějaké pesto zbude, schovejte si ho na příště.

Rukolové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g rukoly
* 50 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 40 g kešú oříšků
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Opláchněte rukolu a lístky bazalky, osušte a poté nadrobno nasekejte. Vložte do vyšší nádoby určené pro ponorný mixér. Přilijte trochu panenského olivového oleje a rozmixujte nahrubo. Přidejte nastrouhané sýry, nasekaný česnek a nasucho orestované kešú oříšky. Rozmixujte, postupně přidejte olej, dochuťte solí a pepřem. Podávejte promíchané s uvařenými těstovinami.


Šalvějové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g čerstvých lístků šalvěje
* 100 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 50 g slunečnicových semínek
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Lístky šalvěje a bazalky omyjte a nechte uschnout. Přendejte do mixovací nádoby a nasekejte ponorným mixérem. Přilijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek, nasucho orestovaná semínka a nastrouhané sýry. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin.


Pesto ze sušených rajčat

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g sušených rajčat (ideálně San Marzano)
* 50 g čerstvé bazalky
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 40 g vyloupaných pistácií
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* 1 hrst čerstvého tymiánu
* sůl a pepř

Sušená rajčata nakrájejte. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte v mixéru. Přidejte rajčata, chilli papričku a česnek. Vmíchejte olivový olej, nasekané pistácie, nastrouhané sýry a lístky tymiánu. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte s těstovinami.


Pesto z černých oliv

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g vypeckovaných černých oliv
* 50 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 40 g loupaných mandlí
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Vypeckované olivy namelte například v mlýnku na maso. Přebytečnou tekutinu vyždímejte a vylijte. Lístky bazalky omyjte, osušte a rozmixujte. Přidejte olivy, olivový olej, nasekaný česnek a mandle. Nakonec vmíchejte nastrouhané sýry a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Hotové pesto smíchejte s uvařenými těstovinami.

Lukáš Zach

Původem kuchař, dnes hlavně zahradník a „pestař“. Ve svém zahradnictví Bongiorno pěstuje rajčata, rukolu, několik druhů bazalky, šalvěj, česnek a chilli papričky. To vše používá k výrobě skvělých pest, která jste mohli ochutnat i na loňském F.O.O.D. pikniku. Pro kvalitní suroviny jezdí Lukáš na trh do italského Torina.

„Na výběru ingrediencí opravdu záleží,“ vysvětluje Lukáš. „Bylinky je dobré nakupovat v zahradnictví nebo u farmáře. Obsahují méně vody, což je pro výrobu pesta lepší, protože se pak nekazí.“

A jak na domácí pesto? „Olivový olej vmíchejte do pesta až nakonec a postupně. Pokud pesto hned nesníte, přendejte ho do uzavíratelných sklenic a zalijte olejem. Pesto před podáváním zřeďte trochou vody, ve které se vařily těstoviny, a pak už ho do nich jen lehce vmíchejte,“ dodává Lukáš. www.pesteria.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část II.

Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Lehké recepty přímo od moře - část I.

Lehké recepty přímo od moře - část I.

20. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…