Pěstování zeleniny

| Autor: Zuzana Klimentová | Rubrika: Domácnost

Kdo chce pěstovat bio, může si pořídit i biosemena v sáčcích z recyklovaného papíru. V průběhu jejich pěstování, sklizně ani zpracování nebyly použity žádné chemické látky.

Tropický květák

Snažím se z inženýra Prášila vydolovat ještě nějaké příklady pěstování semínek mimo naši republiku, ale moc se mu nechce mi něco prozradit. „Nechci, aby to věděla konkurence,“ odpovídá vyhýbavě, ale nakonec se dozvím, že třeba salát, s nímž je v naší zeměpisné šířce problém, se pro semeno pěstuje na úplně jiném kontinentě a ve specifické nadmořské výšce. Proč? „Protože tam je dostatek slunce, ale přitom není moc velké horko, které by salát uvařilo.“



Jiná polokoule je také vhodná pro papriku, která u nás dozrává v listopadu (takže není možné mít do ledna nebo února připravená semínka), ale jinde může být zralá už v červnu.

„Raritou je i květák. Většina z nás ho zná jako bílou kouli, některým vyroste do výšky, ale to je začátek. Za šest týdnů jeho vršek zezelená, zežloutne a vypadá jako řepka. Květák od výsevu až do semene potřebuje klidně i dvanáct měsíců! Umíte si představit, jak by bylo drahé dělat to někde u nás ve skleníku?! Proto se semínka květáku pěstují v subtropech nebo i tropech.“

Než zasejete

Když dorazí osivo z dalekých krajů až do Smržic, otestuje se jeho čistota,
zdravotní stav i kvalita v laboratoři. A klíčivost, ta především. Když dostane zelenou, pokračuje ve své cestě do provozu, kde se třídí na čističce tak, aby odpovídalo normám, jak má vypadat. „Někdy se čistí na krásu, jindy na kvalitu, někdy je třeba dostat pryč malá nebo lehká semínka, jindy velká, nevyzrálá…

Například u ředkvičky musí být semínka ,tak akorát‘, ani velká, ani malá, a navíc ve stejné velikosti. Prostě se musí ,přebrat‘ jako hrách. A protože každé semínko je jiné, je na to potřeba spousta mašin,“ líčí ing. Prášil, „ručně by semínka přebírat opravdu nešla! Na Popelku si nehrajeme!“ Osivo se čistí sítem, vzduchem, semena se obrušují (třeba rajské, které je chlupaté), jiná se obalují. Přitom se v laboratoři průběžně zkoumají vzorky, dokud není semení dokonalé, aby bylo možné ho certifikovat.

Dále pokračuje už přebrané a vyčištěné semeno do balírny, kde se připravuje ke spotřebiteli. Buď se plní do malých sáčků z materiálu, který nepropouští vlhkost, a poté do barevných pytlíčků, které známe z obchodů, nebo se dávkuje do větších papírových pytlů pro profesionální pěstitele. Pak už zbývá naskládat je do krabic a poslat na místo určení, do obchodů, kde se na ně vrhnou nedočkaví chalupáři.



Český člověk je zkrátka zahrádkář. Když se této otázky s inženýrem Prášilem dotkneme, usměje se: „Je to tak, ale nabízí se otázka, jestli to není pozůstatek samozásobitelství za socialismu, kdy se pořádná zelenina těžko sháněla, a tak jsme si pomáhali sami!“

Na tom našem záhonku

Zahrádka je forma relaxace, je to svým způsobem koníček, a navíc vlastnoručně vypěstované plody chutnají nejlépe! Ale proč? Ve velkém se zelenina totiž pěstuje tak, aby byla takzvaně skladovatelná, v malém ke přímé spotřebě.

Takže se nemůžeme divit tomu, že paprika, okurka, hrášek, první ředkvičky, mrkvičky nebo rajčátko ze zahrádky chutná úplně jinak – a lépe – než z obchodu. Například krátká okurka hadovka má ty nejlepší vlastnosti, ale není skladovatelná. Musíte si ji vypěstovat sami. Jdete do toho?



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„


ČTĚTE TAKÉ:
Putování jednoho rajčátka

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Včera | Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se…

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Včera | Tak tuhle otázku řešíme snad každý. Muškáty jsou totiž dlouhá léta nejčastější rostlinou objevující…

Nejlepší recepty z domácí hořčice

Nejlepší recepty z domácí hořčice

16. 1. | Spousta lidí ji vnímá pouze jako omáčku k párkům nebo ke klobáse, ale to je věčná škoda. Její…

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

15. 1. | Nic neoživí interiér tak jako kvetoucí zelené rostliny. Každý, kdo ale nějakou kytku kdy měl, ví,…