Placičky: Chuťovka nejen k pivu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Nemusejí být jen z brambor, slané placky můžete vytvořit doslova z čehokoli, co máte zrovna po ruce. Včetně tvarohu, rýže či kuskusu.

Marocké kuskusové karbanátky

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 hrnek kuskusu
* 1 hrnek zeleninového vývaru
* 1 lžíce marocké směsi koření (koriandr, římský kmín, mletý pepř, kardamom a kurkuma)
* 1 mrkev
* 1 cibule
* čerstvý koriandr a petržel
* 2 vejce
* sůl a pepř
* olej na smažení

SALÁT:
* 1 salátová okurka
* fazolové klíčky
* olivový olej

Kuskus zalijte horkým vývarem a smíchejte s kořením. Nechte chvíli odstát. Mrkev nastrouhejte, cibuli nakrájejte. Bylinky nasekejte najemno. Kuskus promíchejte s připravenou zeleninou a bylinkami, přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem. V dlaních tvořte karbanátky a nechte je chvíli odležet v chladu. Pak je smažte na oleji. Podávejte se salátem z okurek a klíčků zakápnutých olivovým olejem.


Tvarohové placky s uzeným masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 vejce
* špetka soli
* 250 g měkkého tvarohu
* 200 ml plnotučného mléka
* 1 stroužek česneku
* drcený kmín
* 150 g uzeného masa
* 150 g polohrubé mouky
* olej na smažení
* 2 cibule

Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh prošlehejte se žloutky a mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, drcený kmín a uzené maso nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte mouku. Placky smažte z obou stran dozlatova. Cibuli nakrájejte na kolečka a krátce ji orestujte na oleji, aby změkla. Podávejte s plackami.


Placky se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut

* 100 g anglické slaniny
* 2 lžíce plocholisté petržele
* 400 g uvařených špaget
* 4 vejce
* 200 g ricotty
* 120 g čedaru
* sůl a pepř
* olej na smažení

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, petržel nasekejte. Uvařené špagety pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami. Na oleji smažte malé placky. Využít můžete také lívanečník, aby se špagety „nerozjížděly“.

Ricottové lívance s bylinkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g ricotty
* 200 g řeckého jogurtu
* 2 větší vejce
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce pažitky
* sůl a pepř
* 100–150 g hladké mouky
* olej na smažení

SALÁT:
* 4 větší rajčata
* 2 jarní cibulky
* 2 lžíce pažitky
* olivový olej

Ricottu smíchejte s jogurtem, vejci, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou. Dochuťte. Postupně přidávejte mouku, aby vzniklo hustší těsto. Placky smažte dozlatova. Podávejte se salátem z rajčat, cibulky, pažitky a pár kapek oleje.


Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g dopředu uvařené rýže
* 2 vejce
* 2 lžíce másla
* 1 větší mrkev
* 2 jarní cibulky
* 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sójové omáčky
* rostlinný olej na smažení
* sladkokyselá omáčka k podávání

Rýži si dopředu uvařte a nechte ji vychladnout (můžete použít také tu, která vám zbyla od včerejšího oběda nebo večeře). Studenou rýži ve větší misce smíchejte s vejci a rozpuštěným máslem. Přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibulku i s natí, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. V pánvi rozehřejte trošku rostlinného oleje a lžící nanášejte menší hromádky těsta, které rozprostřete na placky. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou jako dipem. Pro změnu můžete použít také sójovou nebo jinou vaši oblíbenou asijskou omáčku.


Hamburger s bramborovými plackami

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g mletého hovězího masa
* 1 stroužek česneku
* římský kmín
* 4 brambory typu B
* 1 cibule
* 1 vejce
* 1 lžíce hladké mouky (nebo škrobu)
* sůl a pepř
* olej na smažení
* 4 lžíce paprikové salsy (recept na ni najdete v časopisu F.O.O.D. 4/2015)
* kyselé okurky, petržel a případně další zelenina k podávání

Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem a římským kmínem. Vytvořte karbanátky a nechte asi 20 minut odležet v ledničce. Mezitím si připravte placky. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, vejce a trochu hladké mouky. Osolte a opepřete. Vypracujte těsto a placky z něj smažte na rozpálené pánvi. Skládejte podobně jako hamburgery – placky potřete paprikovou salsou, vložte karbanátek, přidejte kyselé okurky, listy zeleného salátu apod.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…