Podzim patří zvěřině. Užijte si zvěřinové hody

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Podzimní období již tradičně patří divočině. V lesích se konají hony a v kuchyni následně velkolepé vyvařování. Zvěřina potřebuje čas a trochu námahy, výsledek ale vždycky prostě stojí za to.

Křepelky se slaninou a kapustou

4 porce - příprava: 75 minut

* 4 křepelky
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 8 plátků slaniny
* 1/2 kapusty
* 1 velké jablko
* 200 g minicibulek
* 125 ml cidru
* 125 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce másla

Troubu zapněte na 190 °C. Osušené křepelky osolte a opepřete. Ze všech stran je zprudka orestujte. Vyjměte z pánve, zabalte do slaniny a převažte provázkem. Do pekáče vytřeného výpekem naaranžujte listy kapusty, nakrájené jablko, očištěné cibulky a křepelky. Podlijte cidrem a vývarem. Přidejte máslo. Pečte asi 45 minut. Po vyjmutí nechte asi 10 minut zchladnout a podávejte.


Zaječí medailonky s čekankou

4 porce - příprava: 90 minut

* 4 brambory
* slunečnicový olej
* sůl a pepř
* 150 ml hovězího vývaru
* 100 ml červeného portského vína
* 50 g pomerančové marmelády
* 50 g másla + 1 lžíce na dokončení
* 8 srdíček čekanky
* 8 medailonků ze zaječího hřbetu

Troubu zapněte na 200 °C. Neoloupané brambory několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte zhruba 60 minut doměkka. Do hluboké pánve nalijte vývar a portské víno a za mírného varu zredukujte na polovinu. Vmíchejte marmeládu. Vypněte plotnu a vmíchejte máslo.

Srdíčka čekanky potřete olejem a vložte na 30 až 40 minut k bramborám. Zaječí medailonky osolte a opepřete a orestujte na oleji, z každé strany asi 4 minuty. Až budete maso obracet, přidejte lžíci másla a maso polévejte šťávou. Podávejte s rozpečenými bramborami, čekankou a přelité šťávou z portského.

Bažantí prsa s cidrem

4 porce - příprava: 85 minut

* 750 g brambor typu A
* rostlinný olej
* 2 bažantí prsa
* sůl a pepř
* 1 lžíce másla
* 1 svazek jarní cibulky
* 4 plátky slaniny
* 370 ml cidru

Troubu zapněte na 190 °C. Oloupané brambory uvařte ve slané vodě do poloměkka. V hluboké pánvi vhodné do trouby rozehřejte asi 500 ml oleje. Do něj dejte brambory, vložte do trouby a nechte pomalu smažit. Očištěná bažantí prsa osolte a opepřete ze všech stran a na troše oleje je orestujte dozlatova. Prsa vyjměte a udržujte v teple.

Do pánve přidejte máslo, nechte rozehřát a osmažte stonky cibulky. Ty vyjměte, do pánve vložte zpět prsa zabalená do slaniny. Přilijte cider, nechte zredukovat. Vložte na 20 minut do trouby dopéct. Upečené maso vyndejte z trouby, překryjte alobalem a nechte ještě asi 10 minut dojít. Rovněž vyjměte opečené brambory a osolte je. Naporcovaná prsa podávejte s bramborami, cibulkami prohřátými pod grilem a šťávou.


Kachní prsa s mangem

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 prsa z divoké kachny
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 400 g kompotovaného manga
* 2 lžíce vinného octa
* čerstvý tymián

Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa svrchu několikrát nařízněte. Osolte a opepřete. V hlubší pánvi je orestujte na oleji nejdříve kůží dolů, pak odeberte přebytečný tuk a obraťte. Vložte do trouby na 12 až 15 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Smíchejte hořčici, mango i s částí sirupu z nálevu a vinný ocet a nechte provařit. Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a trochou hořčice. Podávejte s kachními prsy a tymiánem.


Srnčí hřbet s kapustičkami

4 porce - příprava: 60 minut

* srnčí hřbet s 8 žebry
* sůl a pepř
* slunečnicový olej
* 600 g růžičkové kapusty
* 600 g brambor typu A
* 2 lžíce másla
* 100 g zakysané smetany
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce sezamových semínek

Troubu zapněte na 190 °C. Hřbet osolte, opepřete a opečte na oleji. Kapustičky uvařte s bramborami doměkka. Polovinu kapustiček rozmixujte a dochuťte smetanou, citronem a cukrem. Zbytek spolu s bramborami a máslem vyšlehejte. Hřbet rozřízněte na kotletky, potřete hořčicí, posypte sezamem a přibližně 15 minut pečte. Podávejte s pyré a omáčkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…