Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Máloco je i v pozdním podzimu tak příjemné, jako vyrazit s přáteli na víkend na chalupu, zatopit v peci a mezi popíjením domácího pečeného čaje (ideálně s kapkou rumu!) a procházkami v přírodě si uvařit něco dobrého.

Sedlácká omeleta

2 porce - příprava: 15 minut

* 25 g másla
* grilovací klobásky
* pár zbylých vařených brambor od oběda
* 4 vejce
* 2 jarní cibulky
* sůl a pepř
* 6 cherry rajčátek
* 50 g čerstvého kozího sýra
* snítka tymiánu

Na omeletě ke snídani je skvělé to, že do ní můžete zpracovat spoustu věcí zbylých z předešlého dne. Na kousku másla osmažte grilovací klobásky, přidejte a opečte kousky brambor. Vejce prošlehejte s nakrájenými cibulkami, solí a pepřem. Směsí zalijte klobásky a brambory, navrch zamáčkněte poloviny rajčátek a rozdrobte kozí sýr. Vejce nechte ztuhnout (případně na chvíli přiklopte poklicí či vložte na 5 minut do trouby) a posypte čerstvým tymiánem.


Poctivá bramboračka

6 porcí - příprava: 50 minut

* 500 g brambor
* 3 mrkve
* 2 petržele
* 1/2 menšího celeru
* 2 cibule
* 70 g másla
* 4 stroužky česneku
* drcený kmín
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* majoránka
* 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
* rostlinný olej

Brambory, mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a nakrájejte na kousky. Ve velkém hrnci na másle zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, nechte ho provonět a přidejte zbylou kořenovou zeleninu. Restujte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Zaprašte drceným kmínem. Přidejte trochu hladké mouky a nechte lehce zasmahnout. Zalijte vodou, vmíchejte brambory, osolte a opepřete a vařte doměkka. Před koncem vaření dochuťte muškátovým květem a majoránkou, kterou nechte jen spařit. Podávejte s houbami podušenými na oleji nebo kousku másla.


Třená bábovka

1 menší forma - příprava: 80 minut

* 170 g másla
* 4 vejce
* 175 ml plnotučného mléka
* 300 g krupicového cukru
* 300 g polohrubé mouky
* 2 rovné lžičky prášku do pečiva
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* tuk a mouka na formu

Máslo, vejce a mléko vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Máslo za postupného přisypávání cukru vyšlehejte se žloutky do vysoké jemné pěny, trvá to asi 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě se 150 ml mléka zašlehejte do másla. Nakonec vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část těsta oddělte, přes sítko k němu prosejte kakao (podle chuti ho můžete přidat víc) a trochu mléka, aby obě těsta měla stejnou konzistenci. Těsta střídavě nalijte do připravené formy, obrácenou stranou lžíce ještě trochu promíchejte a pečte asi 45 minut.

Podzimní pečený čaj

6 porcí - příprava: 60 minut

* 2 jablka
* 2 hrušky
* 2 pomeranče
* 1/2 biocitronu
* 250 g krupicového cukru
* 1 tyčinka skořice
* 2 badyány
* 1/2 vanilkového lusku

Troubu zapněte na 250 °C. Jablka, hrušky a 1 pomeranč očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče. Přidejte i s kůrou nakrájený citron a šťávu z druhého pomeranče. Zasypte cukrem, kořením a semínky se slupkou z vanilky a pečte asi 45 minut. Když cukr na ovoci zkaramelizoval, je hotovo. Čaj podávejte zalitý vroucí vodou.


Vepřová pečeně s kapustovým nákypem

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

* 1 kg vepřové krkovice
* sůl, pepř a drcený kmín
* 1 lžíce oleje
* 2 velké cibule
* 1 bobkový list
* 2 lžíce sádla
* kapustový nákyp
* 1 menší kapusta
* 2 cibule
* 50 g másla
* drcený kmín
* 4 vejce
* 75 g strouhanky
* sůl a pepř
* estragon
* muškátový oříšek
* tuk a strouhanka do formy

Maso nahoře nožem několikrát nařízněte. Ze všech stran ho osolte, opepřete, pokmínujte a potřete olejem. Můžete ho svázat kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče, poklaďte pokrájenou cibulí, podlijte troškou vody a přidejte bobkový list a sádlo. Za občasného polévání asi hodinu pečte při 220 °C. Pak stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte.

Kapustu zbavte povadlých listů, vykrojte košťál a rozeberte na listy, které zbavte tvrdých řapíků. Vařte asi 20 minut. Cibuli orestujte na másle, před koncem zpěňte kmín. Kapustu slijte, nechte vychladnout, vymačkejte a pokrájejte. Smíchejte ji v míse s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směs naplňte do formiček a 40 minut pečte.


Václavky zavařené nakyselo

5 skleniček - příprava: 2 hodiny

* 700 g očištěných václavek
* 2,5 lžíce soli
* 1 lžíce celého černého pepře (asi 40 kuliček)
* 8 kuliček nového koření
* 5 menších bobkových listů
* 1 očištěný celer

LÁK:
* 250 ml octa
* 1 lžíce soli
* 250 g krupicového cukru
* 1–2 bobkové listy
* 1–2 hřebíčky
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžička celého černého pepře
* 2 lžičky hořčičného semínka
* 1 lžička plodu koriandru

NA ZAVAŘOVÁNÍ:
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 5 kaparů
* 1 cibule
* podle chuti kousek feferonky
* hořčičné semínko
* celý pepř
* bobkový list

Václavky asi 20 minut svařte ve 2,5 litru vody s uvedenými surovinami, celer stačí několikrát překrojit. Během varu sbírejte pěnu. Všechny suroviny na lák svařte asi 10 minut se 750 ml vody. Na dno skleniček dejte očištěnou a pokrájenou zeleninu. Naplňte svařenými houbami, přidejte podle chuti koření a zalijte lákem. Sklenky pevně zavřete, v hrnci do 3 zalijte vodou a asi 25 minut zavařujte. Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…