Podzimní vegetariánské menu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Možná máte po letních grilovačkách dost steaků a klobásek nebo se jen snažíte odlehčit jídelníček. I tak si můžete ale dokonale pochutnat a potěšit i oko!

Sýrové koláčky se salsou

12 kousků - příprava: 75 minut

* 400 g cream cheese
* 2 žloutky
* 2 lžičky mleté sladké papriky
* 1 lžičky kajenského pepře
* 2 lžičky mletého kmínu
* špetka soli
* 50 g polohrubé mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra
* máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

SALSA:
* 500 g malých rajčátek
* 2 jarní cibulky
* šalotka
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffiny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky.


Krémová polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 45 minut

* 100 g sušených rajčat
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g syrové červené čočky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 limetka
* 100 g zakysané smetany
* 4 snítky zelené petrželky
* sůl

Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat. V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí.

Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte. Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete pro změnu přidat krájená rajčata nebo ji zkuste dochutit kari kořením.


Šafránové rizoto s mrkvičkami

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 šalotky
* 2 řapíky celeru
* 1 pomeranč
* 600 ml zeleninového vývaru
* špetka šafránu
* 3 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže na rizoto
* 100 ml bílého vína
* 50 g másla
* sůl a pepř

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY:
* 800 g malých mrkviček
* 1 citron
* 1 lžíce řepkového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce medu
* 100 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř

Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit.

Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte.

Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem.


Dortík z kešú ořechů a pomeranče

4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí

* 250 g nepražených nesolených kešú ořechů
* 200 g vypeckovaných datlí
* 3 pomeranče
* 2 lžíce raw kakaa
* 100 g kokosového oleje
* 2 lžíce agávového sirupu
* pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení

Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat.

Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte. Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout.

Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…