Pohodová čtyřka - batáty, banány, pohanka a zázvor

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Čekáte v únoru od jídla, že vás nejen nasytí, ale i naservíruje dobrou náladu? Pak si dejte "na nervy" banán a sladké batáty nebo zázvor s pohankou, které vás povzbudí.

Měsíčky ze sladkých brambor

4 porce - příprava: 35 minut

* 3 sladké brambory (batáty)
* 100 g slaniny na plátky
* sůl a pepř
* větvička rozmarýnu
* 200 g mixu listových salátů
* 4 ředkvičky
* 50 ml olivového oleje
* 25 ml vinného octa
* 25 ml medu

Batáty oloupejte, nakrájejte na měsíčky a 3 minuty povařte ve vodě. Pak je zchlaďte, obalte slaninou a rozložte do pekáče. Osolte, opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut.

Listy salátu omyjte, natrhejte a vložte do mísy. Ředkvičky nakrájejte na nudličky a přidejte k salátu. Ve skleničce rozmíchejte olivový olej, vinný ocet a med. Zálivku vlijte na salát a důkladně promíchejte. Opečené brambory servírujte spolu se salátem.

Batáty

Pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Obsahují beta-karoten, vitaminy (hlavně C a B6), draslík a rostlinné steroly. Exotická sladká obdoba našich domácích brambor patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec. Z batátů můžete přípravit kaši, koláče nebo je třeba zapéct společně s kořenovou zeleninou.


Obrácený banánový koláč

forma 16×26 cm - příprava: 60 minut

* 100 g másla
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 20 g strouhaného kokosu
* 50 ml mléka

NA KARAMEL:
* 100 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 4 malé banány

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte nakrájené změklé máslo a cukr a šlehejte do pěny. Pak přidejte vanilkový extrakt a vejce a ještě chvíli šlehejte. Do máslové pěny prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte kokos a promíchejte. Nakonec zapracujte mléko.

V pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a na mírném plameni míchejte, až se rozpustí. Sundejte z ohně a do takto vzniklého karamelu vložte půlky banánů. Pak ho přelijte z pánve na dno formy a vedle sebe naskládejte banány řezem dolů a přelijte zbylým karamelem. Zakryjte těstem a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Nechte chvilku zchladnout a hned vyklopte na tác.

Banány

Toto ovoce milují nejen děti, ale také sportovci, protože díky vysokému obsahu přírodních cukrů dodá tělu rychle energii a pomůže zdolat únavu. Sladké banány působí blahodárně na činnost mozku, tlumí premenstruační obtíže, jsou dobré na zažívání nebo „na nervy” a fungují i jako účinný pomocník proti stresu.


Pohankové placky s kysaným zelím

4 porce - příprava: 50 minut

* 250 g pohankové lámanky
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 1 malá cibule
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* mletý kmín
* 50 ml řepkového oleje
* 500 g kysaného zelí

Lámanku v kastrůlku zalijte vodou tak, aby byla potopená, a na mírném ohni uvařte doměkka. Pak ji vychlaďte a přendejte do mísy. K pohance prolisujte česnek a přidejte vejce.

Cibuli a pažitku nasekejte najemno a vsypte do mísy. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Směs nechte asi 10 minut odležet v pokojové teplotě.

V pánvi zahřejte olej. Lžící tvořte z hmoty placky a smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte je s kysaným zelím.

Pohanka

Patří mezi nejznámější „prohřívací” potraviny a v české kuchyni se opět vrací na výsluní. Pohanka neobsahuje lepek, zato je bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. V podobě mouky je skvělou surovinou na přípravu kaše a lívanců, v celku ji využijete coby zavářku do polévky či přílohu k masu.


Kuřecí křídla se zázvorovým glazé

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 kg kuřecích křídel
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 250 ml sójové omáčky
* 50 ml medu
* 100 g zázvoru

Kuřecí křídla očistěte, omyjte a osušte. V míse je pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.

Pak uvařte zázvorovou omáčku. Do kastrůlku nalijte sójovou omáčku, přidejte med a nastrouhaný zázvor a na mírném plameni svařte na polovinu.

Na pánev dejte zbytek olivového oleje a kuřecí křídla na něm opečte ze všech stran. Pak je potřete zázvorovou omáčkou, vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso potírejte zázvorovou omáčkou.

Zázvor

Kořen stejnojmenné rostliny je známý nejen pro své léčebné účinky (působí protizánětlivě a zlepšuje imunitu), ale také pro svou štiplavou chuť, která dodá šmrnc zejména asijským specialitám, ale zajímavý je třeba i v domácích sušenkách. Můžete si z něj připravit čaj nebo sirup, výborný je také kandovaný.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…