Pohrajte si v kuchyni s pomeranči

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zima je v našich zeměpisných šířkách tradičně sezonou pomerančů. Dnes už se na ně naštěstí fronta stát nemusí, takže by byla škoda využít je jen na džus. Pozvěte je i do teplé kuchyně. Nasladko i naslano.

Pomerančový pudink

forma o Ø 22 cm - příprava: 50 minut + pečení a chlazení

* 250 g sušených meruněk
* 1 lžička jedlé sody
* 125 g másla + na formu
* 100 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 3 vejce
* 1 lžičky mletého zázvoru
* 180 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 100 g lískových oříšků
* 3 pomeranče
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 cl pomerančového likéru
* 2 lžičky kukuřičného škrobu

Meruňky pokrájejte a svařte s 300 ml vody. Vmíchejte sodu, nechte zchladnout a rozmixujte. Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovými semínky. Postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Pak vmíchejte i meruňkové pyré ochucené zázvorem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a mletými oříšky. Zapracujte do základu těsta a nalijte ho do vymazané formy. Tu překryjte alobalem a utěsněte. Do hlubokého pekáče postavte formu s těstem.

Pekáč zalijte horkou vodou, ta by měla být asi do poloviny výšky těsta ve formě. Pečte 2 hodiny na 150 °C. Pudink vyjměte, sundejte alobal a nechte vychladnout. Z jednoho pomeranče oškrábejte kůru, část dlouhých kousků dejte stranou. Druhý pomeranč nakrájejte i s kůrou na kolečka a 4 z nich odložte. Ze zbylého ovoce vykrájejte dužninu a vymačkejte šťávu. Tu smíchejte se zbylou kůrou, šťávou z citronu a likérem a svařte. Vmíchejte škrob a nechte zhoustnout. Dílky vložte do svařené šťávy a prohřejte. Nalijte na pudink a nechte ztuhnout. Ozdobte kolečky pomeranče, kůrou a mletými oříšky.


Kachna na pomerančích

4 porce - příprava: 3 hodiny + marinování

* 4 kachní stehna
* 1 lžička celého černého pepře
* 1 lžička jalovce
* 80 g soli
* 800 g kachního nebo husího sádla
* 2 mrkve
* 3 pomeranče
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 ml kachního nebo drůbežího vývaru
* 4 cl pomerančového likéru
* 250 g rýže basmati
* 1 snítka šalvěje

Kachní stehna omyjte a osušte. Pepř a jalovec plochou stranou nože rozdrťte a smíchejte se solí. Směs vetřete do masa, uložte do pekáče a nechte přes noc marinovat v chladu. Troubu zapněte na 180 °C. Ráno maso otřete papírovou utěrkou dosucha. Na horní straně stehen (s kůží) zprudka opečte na troše sádla dozlatova. Narovnejte zpět do pekáče a zalijte zbylým sádlem (jen asi 1 lžíci si nechte stranou). Všechno maso by mělo být ponořené v sádle. Vložte do trouby a pečte asi 2,5 hodiny.

Mezitím nakrájejte mrkev na tenké nudličky. Dva pomeranče oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z posledního pomeranče oškrábejte oranžovou část kůry a vymačkejte z něj šťávu. Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Šalotku zpěňte na zbylé lžíci sádla. Přidejte mrkev a česnek a nechte také zpěnit. Zalijte pomerančovou šťávou, vývarem a likérem a nechte zredukovat asi na polovinu.

Dochuťte solí a pepřem. Stáhněte z plamene a jen na prohřátí vložte plátky pomeranče. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Kachnu vyjměte z konfi tu a nechte okapat. Podávejte s rýží, pomerančovou omáčkou a ozdobené jemně nasekanou šalvějí.


Pomerančová marmeláda se skořicí

6 sklenic po 350 ml - příprava: 25 minut

* 2 kg pomerančů
* 750 g krupicového cukru
* 12 g citrusového pektinu
* šťáva z 1 citronu
* 1 celá skořice
* 3–4 hřebíčky

2 pomeranče (s chemicky neošetřenou kůrou) omyjte, osušte a ostrouhejte oranžovou část kůry. Ze všech pomerančů vykrájejte dužninu – nesmí na ní zůstat ani mezidílkové blanky. Zbylou šťávu vymačkejte z vykrájené a pokrájené slupky. Cukr smíchejte s pektinem.

Pomeranče přiveďte k mírnému varu, přidejte citronovou šťávu, rozlámanou skořici a hřebíčky. Vmíchejte i směs cukru a pektinu a nechte chvíli provařit, dokud marmeláda nezačne želírovat (lžičkou trochu nalijte na vychlazený talířek – tak poznáte, jestli už má správnou konzistenci). Horkou směs plňte do čistých sklenic. Otřete hrdlo, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

NÁŠ TIP: Před nandaváním do sklenic můžete přidat trochu rumu nebo pomerančového likéru.


Crème karamel s pomerančem

4 porce - příprava: 60 minut + chlazení

* 120 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1/2 vanilkového lusku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 200 ml plnotučného mléka
* 2 pomeranče
* 2 lžíce třtinového cukru

Troubu zapněte na 140 °C. Polovinu cukru nechte v pánvi zkaramelizovat dozlatova a nalijte na dno 4 formiček o průměru asi 8 cm. Vejce, žloutky, zbylý cukr, semínka z vanilky, smetanu a mléko dejte do mísy a metlou prošlehejte. Směsí zalijte karamel ve formičkách. Položte je do hlubokého plechu a ten zalijte horkou vodou – její hladina by měla být zhruba do výšky, ve které je hladina směsi ve formičkách. Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud krém neztuhne. Vyjměte a nechte asi 3 hodiny chladnout, nejdříve na pokojovou teplotu, pak přendejte na zbylý čas do ledničky.

Pomeranče oloupejte a dužninu zbavte veškerých bílých blanek a zbytků kůry. Šťávu slijte do hlubší pánve a přidejte vymačkanou šťávu z pomerančových slupek. Zasypte třtinovým cukrem a zahřívejte, až zhoustne na sirup. Na pár okamžiků vložte dílky pomeranče, aby se trochu prohřály. Vychlazený creme karamel vyklopte z formičky na talíř (podle potřeby ji můžete nejdřív na chvilku vložit do horké vody, aby kraje povolily). Podávejte s pomeranči a pomerančovou omáčkou.

NÁŠ TIP: Zkuste část pomerančů vyměnit za mandarinky, dezert tak získá zase trochu jiný šmrnc!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jarní svačiny pro děti

Jarní svačiny pro děti

21. 5. | Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince…

Rychlovka na víkend i na večeři

Rychlovka na víkend i na večeři

13. 5. | Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost.…

Další články z rubriky

Barevná Jižní Afrika

Barevná Jižní Afrika

30. 5. | Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s…

Nábytek pod širák

Nábytek pod širák

29. 5. | Pomalu se náš život bude zase přesouvat ven, na zahrady, terasy a balkony. Proto je nejvyšší čas…

Demi-glace od mistra

Demi-glace od mistra

27. 5. | Zkušený šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Marek Fichtner vám ukáže, jak si doma připravit…

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

23. 5. | 2 | Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou