Polévka zažene chlad i hlad! Recepty

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Domácnost

Tři přívlastky, které jsme přiřkli následujícím polévkám, vás v zasněženém, sychravém a hřejivou stravu si žádajícím měsíci nepochybně potěší. Zaženou hlad i chlad, jsou ale také odlehčené a veselé!



Polévka s kapustou, celerem a fenyklem

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1 svazek bazalky, 50 ml olivového oleje, po 250 g mrkve a celeru, 1 malý mladý fenykl, 1 malá hlávka kapusty, 800 ml zeleninového vývaru, 80 ml jogurtu, šťáva z 1 citronu, 20 g sýra typu pecorino strouhaného, sůl a pepř na dochucení

Bazalku opláchněte, otrhejte lístky, promíchejte je se 40 ml oleje a špetkou soli, dejte do mrazáku zchladit a pak rozmixujte na ochucený olej (směs v chladu zpevní a lépe se pak rozšlehá). V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm mrkev, celer a fenykl, vše očištěné a nakrájené na proužky. Pak přidejte kapustu, pokrájenou také na proužky, a ještě trochu osmažte. Osolte, opepřete, zalijte vývarem a uveďte do varu.

Hned stáhněte z ohně, do polévky vešlehejte jogurt, dochuťte ji citronovou šťávou, postavte na vypnutou plotýnku a nechte prohřát jen zbytkovým teplem. Polévku pak rozdělte do misek, navrch nasypte sýr a noste na stůl, zakápnutou ochuceným olejem.

Polévka pastináková s jablky

Na 4 porce, Příprava: 1,5 hodiny

1 plná lžička semínek koriandru, 1 plná lžička římského kmínu, semínka ze 6 tobolek kardamomu, 50 g másla, 1 lžíce řepkového oleje, 2 středně velké cibule, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžička kurkumy, 1 plná lžička mletého zázvoru, 700 g pastináku, na kolečka, 1,2 l horkého zeleninového vývaru, 1 středně velké pevné jablko, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Rozehřejte nasucho pánev s nepřilnavým povrchem a opražte na ní semínka koriandru, kmínu a kardamomu. Asi po dvou až třech minutách začnou praskat. Vsypte je do hmoždíře a rozdrťte. Máslo a olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli, lehce osmažte, přidejte česnek, asi dvě minuty restujte.

Přisypte rozdrcené koření, kurkumu a zázvor. Promíchávejte a chvíli smažte. Do základu přidejte pastinák, zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte odkryté na velmi mírném plameni asi hodinu. Sejměte z ohně, asi třetinu pastináku vyjměte děrovanou naběračkou a nechte stranou. Polévku rozmixujte. Vraťte kousky pastináku, dochuťte a uveďte do varu. Jablko nastrouhejte nahrubo přímo do polévky a nechte ji přejít varem.

Severoafrická cizrnová polévka

Na 4-6 porcí , Příprava: 1 hodina + namáčení cizrny

400 g suché cizrny (přes noc namočené ve studené vodě), 8 lžic olivového oleje, 2 červené chilli papričky (rozpůlené, bez semínek), 2 cibulky šalotky, 4 stroužky česneku, 2 petržele (asi 120 g), 200 ml suchého bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 3-4 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru, 1/2 lžíce drceného římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 2 jarní cibulky nebo svazek čerstvého koriandru, sůl a pepř na dochucení

Namočenou cizrnu sceďte, zalijte větším množstvím čerstvé vody a povařte 40 až 50 minut. Zatímco se vaří, rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel.

Přidejte vařenou, scezenou cizrnu, víno a vývar. Dochuťte zázvorem, kmínem, mletým koriandrem, solí a pepřem. Podávejte posypané kroužky cibulky nebo nasekaným čerstvým koriandrem.

Krémová polévka s květákem a sýrem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 lžička oleje, 1 cibule(nakrájená na jemno), 2 brambory (syrové, nakrájené), 1 květák (rozdělený na růžičky), 1,5 l kuřecího vývaru, 60 g nízkotučného sýra (nastrouhaného), sůl a pepř na dochucení

Do hrnce vlijte olej a rozehřejte ho na střední teplotu. Za stálého míchání asi 5 minut restujte cibuli, až změkne. Vsypte brambory a restujte další dvě minuty. Přidejte květák a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a povařte asi čtvrt hodiny, až budou brambory a květák měkké. Polévku dohladka rozmixujte ručním mixérem. Okořeňte podle chuti. Polévku podávejte horkou, posypanou strouhaným sýrem.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…