Porcování králíka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Mezi jarní masa patří neodmyslitelně králík. Naučte se ho naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a dopřávejte si pak zdravé králičí maso kdykoli během roku!

1. Králíkovi odstraňte hlavu, nařízněte prsa včetně hrudní kosti. Podle potřeby opatrně vyjměte vnitřnosti - játra, ledviny a srdce.

2. Odřízněte rovněž přední i zadní končetiny. Jednotlivé svaly jsou chráněny blánami, takže řežte vždy jen mezi nimi.

3. Nožem od páteře nařízněte z obou stran panenky, které podél žeber celé oddělte od skeletu.

Králičí vývar s quinoou

4 porce - příprava: 25 minut + táhnutí

* skelet z 1 králíka
* 100 g cibule
* 100 g mrkve
* 100 g petržele
* 100 g celeru
* 30 g másla
* 2–3 lžíce oleje
* bobkový list
* nové koření
* celý pepř
* 200 ml polosuchého bílého vína
* sůl a pepř

VLOŽKA:
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 petržel
* 1 menší cuketa
* 2 hrsti quinoy
* sůl
* kurkuma a římský kmín

Troubu zapněte na 200 °C. Skelet omyjte, osušte, vložte do trouby a 10 až 15 minut pečte, až se zatáhne. Pokrájenou zeleninu opečte na směsi másla a oleje. Přidejte koření, orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit. Přidejte kosti a zalijte 1,5 l vody. Asi 2 hodiny táhněte na co nejmírnějším plameni. Zejména zpočátku z povrchu sundávejte pěnu.

Zeleninu na vložku nakrájejte na co nejtenčí plátky. Quinou zalijte 200 ml vody, přidejte sůl i koření a vařte 15 minut. Polévku sceďte přes plátno, osolte a opepřete. Maso obrané z kostí a scezenou quinou vmíchejte do polévky. Zeleninu zalijte vroucí polévkou, nechte chvilku odstát a podávejte.


Wrap z králičí panenky

3 porce - příprava: 25 minut + marinování

* 2 králičí panenky (asi 200 g)
* rostlinný olej
* sůl a pepř
* 1/2 chilli papričky
* 3 tortilly o průměru 40 cm
* 9 lžic ajvaru
* 75 g čerstvého baby špenátu
* svazek ředkviček
* 6 cherry rajčátek
* 3 kyselé okurky

Panenku nakrájejte na kousky, zalijte trochou oleje, opepřete, přidejte jemně nasekanou chilli papričku a nechte přes noc marinovat. Maso osolte a zprudka orestujte na pánvi. Tortilly potřete ajvarem (zeleninová pomazánka z grilovaných paprik a lilků). Navrstvěte baby špenát, na kolečka nakrájené ředkvičky, na čtvrtiny pokrájená rajčátka a nasekanou kyselou okurku. Přidejte orestované králičí maso a zabalte.

Náš TIP: Zeleninu můžete různě obměňovat, sehnat (nebo vyrobit si) ajvar ale stojí za to! Králičí maso rozdělíte i na 4 porce, zeleniny v tom případě ale musíte trochu přidat.


Králičí stehna na pivu

4 porce - příprava: 90 minut

* 100 g cibule
* 100 g mrkve
* 100 g petržele
* 100 g celeru
* 30 g másla
* rostlinný olej
* 4 králičí stehna (přední nebo zadní)
* bobkový list
* celý černý pepř a nové koření
* drcený kmín
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce hořčice
* 500 ml svrchně kvašeného piva („ale“)
* sůl a pepř
* cukr a citronová šťáva na dochucení
* 750 g brambor typu A
* 200 g zakysané smetany
* 2 lžíce pažitky
* 2 lžíce konopného nebo olivového oleje

Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli a kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte asi 30 g másla, přidejte trochu oleje a zeleninu na něm orestujte. Přidejte koření, med a hořčici a promíchejte. Navrch položte stehna a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se nezačne dělat kůrka.

Podlijte asi 200 ml piva, maso zamáčkněte, aby bylo ponořené, a pečte dalších asi 15 minut dohněda. Stehna unovu otočte a dopečte dalších zhruba 15 minut. Maso vyjměte, do výpeku dolijte zbytek piva a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem, případně i cukrem a citronovou šťávou. Prohřejte.

Spolu s masem v troubě upečte i brambory. Ty i se slupkou omyjte, nakrájejte na měsíčky posypte solí a pepřem, podle velikosti prokrojte a poklaďte plátky másla a zakápněte olejem. Aby byly opravdu upečené, musí mezi nimi být mezery! Pečte 50 minut.

Podávejte s dipem ze zakysané smetany: smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a trochou oleje, dochuťte solí a pepřem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…