Poznejte poklady balkánské kuchyně

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Vzpomínáte na dovolenou na Jadranu nebo u Černého moře? Pojďte cestovat ve vzpomínkách. Zkuste si doma připravit bulharský tarator, srbské čevapi s avjarem, řeckou baklavu nebo dalmatskou vařenou rybu.

Ryba „na lešo“

Dalmácie

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* 1 kg vykuchané ryby v celku (mořský vlk)
* sůl a pepř
* 5 stroužků česneku
* 1 svazek petrželky
* 150 ml rostlinného oleje
* 1 rajče
* několik zelených feferonek
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje

Rybu opláchněte, osušte, nařízněte několikrát na boku a osolte zvenku i zevnitř. Posypejte nasekaným česnekem a petrželkou (trochu si nechte na ozdobu) a zalijte rostlinným olejem. Nechte odpočinout.

Pak přendejte do kastrolu, zalijte vodou do poloviny výšky ryby a pomalu vařte 15 až 20 minut. Asi v polovině přidejte na kostky nakrájené rajče a feferonky.

Nakonec okořeňte pepřem, přidejte víno, olivový olej a zbylý česnek a ještě několik minut prohřívejte. Rybu servírujte s vařenými bramborami či rýží.


Polévka tarator

Bulharsko

4 porce - příprava: 20 minut

* 2–3 salátové okurky
* 5 stroužků česneku
* svazek čerstvého kopru
* sůl a pepř
* 400 g bílého jogurtu řeckého typu
* olivový olej
* 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Můžete je také nakrájet na kostky. Několik plátků si nechte stranou na ozdobu. Česnek oloupejte a prolisujte. Kopr nasekejte najemno.

Ve větší míse smíchejte okurku s česnekem a koprem, osolte a opepřete a přidejte jogurt. Rozmíchejte a podle potřeby rozřeďte trochou studené vody. Nechte dobře vychladit.

Pak rozdělte do misek, zakápněte jednou lžící olivového oleje, posypejte nasekanými ořechy, ozdobte okurkou a koprem a podávejte jako předkrm.


Baklava s ořechy

Řecko

na 1 plech - příprava: 50 minut

* 400 g filo těsta
* 225 g másla
* 2 bílky
* 200 g nasekaných vlašských ořechů
* 200 g nasekaných pistácií
* 100 ml medu
* 1 lžička mletého kardamomu
* 1 lžička skořice

SIRUP:
* 350 g krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce vody z pomerančových květů

Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto rozdělte na pláty a zakryjte vlhkou utěrkou. Plech vymažte máslem a zbývající máslo rozehřejte v kastrůlku. Bílky vyšlehejte do pěny, vmíchejte ořechy, pistácie (trochu si nechte na ozdobu), med a koření.

Na plech navrstvěte několik plátů těsta přes sebe, každé potřete máslem, pak naneste ořechovou směs a na ni zase rozprostřete zbývající pláty těsta. To nařízněte ostrým nožem do tvaru kosočtverců, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct asi na 30 minut dozlatova.

Mezitím si připravte sirup: ve 300 ml vody rozpusťte cukr a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Ještě horkou baklavu potřete sirupem a každou porci posypejte pistáciovými ořechy.

Náš TIP: Do sirupu můžete místo vody z pomerančových květů vmíchat také růžovou vodu. Seženete je ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.


Čevapi s ajvarem

Srbsko

4–6 porcí - příprava: 60 minut + odležení

* 1 kg mletého mladého hovězího masa (část můžete nahradit jehněčím)
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 100–200 ml minerálky
* citron a petrželka k podávání

AJVAR:
* 6–8 větších červených paprik
* 2 stroužky česneku
* 100 ml slunečnicového oleje
* sůl a pepř
* šťáva z 1/2 citronu

ČESNEKOVÝ DIP:
* 200 ml smetanového jogurtu
* 4 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* sůl a pepř

Maso umelte dvakrát. Cibuli nasekejte, česnek prolisujte. Vmíchejte do masa, osolte, opepřete a zapracujte minerálku. Zakryjte fólií a nechte několik hodin v ledničce.

Před přípravou mokrýma rukama vytvořte válečky (můžete je napíchnout na namočené špejle) a opékejte je na grilu nebo na oleji na pánvi. Podávejte s pečivem a omáčkami.

Na ajvar pečte papriky na 200 °C asi 20 minut, pak je dejte na chvíli do igelitového sáčku. Půjdou lépe oloupat. Zbavte je také jadřinců a společně s česnekem umelte. Přendejte do hrnce, přilijte olej a pomalu vařte do získání požadované konzistence.

Vmíchejte sůl, pepř a citronovou šťávu a provařte. Směsí naplňte skleničku, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Podávejte chlazený.

Připravte dip: do misky dejte jogurt a vmíchejte prolisovaný česnek, nasekanou cibulku, sůl a pepř.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…