Prací cyklus na třicet stupňů bakterie neničí, nýbrž rozšíří

| Autor: Famous | Rubrika: Domácnost

Mnohé reklamy na prací prášky slibují krásně čisté a bílé prádlo i po cyklu s teplotou vody třicet stupňů Celsia. Ano, je možné, že prádlo poté bude čisté. Ale pozor, nikoli hygienicky čisté. Tento cyklus neničí bakterie a může vést k jejich šíření. Kdo tak netřídí striktně spodní prádlo a pere s ním utěrky, může mít bakterie ze stolice brzy na talíři či příborech.

Prací cyklus na třicet stupňů bakterie neničí, nýbrž rozšíří

Prací cyklus s teplotou třicet stupňů Celsia totiž bakterie nezničí. Pokud je v lázni spodní prádlo a zároveň jiné hygienické textilie – ubrusy, utěrky, ubrousky apod. – pak se bakterie ze stolice, které na kalhotkách či trenýrkách ulpívají, dostanou i do tohoto hygienického textilu. Řešením při praní na třicet je to, že člověk striktně třídí prádlo.

Některé druhy tkanin vyžadují jemné praní na třicet, ale jiné by měly být prány na vyšší teplotu a odděleně od ostatních druhů textilií, které se používají v kuchyni.

Výzkumem vlivu pracích cyklů na šíření bakterií se zabývá doktorka mikrobiologie Lisa Ackerleyová. Konzumenti podle ní věří, že při normálním praní prádla mají čistou látku, ale to samozřejmě neznamená, že je ta látka nutně hygienicky čistá.

„Trend, který snižuje teplotu praní a objem spotřebované vody s využitím jemnějších pracích prostředků ovlivnil negativně účinnost praní s ohledem na snížení počtu bakterií na kontaminované textilii. Je čas přehodnotit hygienu našeho praní,“ svěřila doktorka Ackerleyová britskému listu Daily Mail.

Podle ní by měla pračka bez prádla aspoň jednou měsíčně projít cyklem na devadesát stupňů, čímž se vydezinfikuje. Ložní prádlo, spodní prádlo a ponožky by se měly prát vždy odděleně od ostatních textilií, hlavně od utěrek, ubrousků a dalších podobných druhů textilu. Pračka by měla být po praní otevřená, aby mohla vyvětrat.

„Pokud strčíte do pračky něco, co je silně kontaminované bakteriemi, pak jednoduše rozvíříte tyto bakterie do okolí a vytvoříte bakteriální polévku, tedy pokud je nějak nezničíte,“ varuje Ackerleyová.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…