Prahu navštívil mistr v míchání koňaku

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

V úterý 9. listopadu navštívil Prahu jeden z hlavních blenderů společnosti Hennessy – pan Laurent Lozano. Na večeru Make Your Hennessy Programme konaném v prostorách hotelu Boscolo zasvětil přítomné hosty do tajů míchání koňaku Hennessy.

Návštěva pana Lozana byla předem velmi důkladně připravována také vzhledem k tomu, že tento pán zatím Českou republiku nenavštívil a roušku jeho umění tak mohli čeští milovníci koňaku Hennessy poodhalit poprvé. S sebou si přivezl velké zásoby několika druhů eaux-de-vie typických pro francouzskou oblast Cognac. Náplní práce blendera („míchače“) je namíchat jednotlivé eaux-de-vie tak, aby lahodily jazýčkům náročných zákazníků. „Denně ochutnám někdy až stovky nejrůznějších eaux-de-vie, které od sebe musím umět rozeznat a vždy je ve správném poměru namíchat. Jen díky tomu můžeme dnes pít koňak, jehož receptura vznikla před 50 či 100 lety, a přesto chutná naprosto stejně jako kdysi“, říká Laurent Lozano. Celý následující program se proto nesl v duchu stále starších a starších koňaků.

Zpočátku hosté poslouchali zajímavé teoretické informace o sběru hroznů, jejich zrání v sudech a následném míchání jednotlivých eaux-de-vie. Dozvěděli se, že umění mistra v míchání koňaku spočívá v pečlivém pozorování toho, jak se surová lihovina vyvíjí - ví, jaké sudy použít, kdy je vyměnit a zná ta správná místa k zrání vinných hroznů. Zkušeně mísí dohromady koňaky různého stáří a původu. Dosahuje tak žádané kvality a harmonie. Po teoretické části přišla na řadu praktická ochutnávka vybraných eaux-de-vie. Každý host dostal 3 různé druhy eaux-de-vie odlišného stáří, ze kterých si podle chuti za pomoci klasické odměrky namíchal svůj originální koňak Hennessy v tom správném poměru. Některým z hostů se namixování toho „ideálního“ podařilo již na první pokus, ostatní museli některé eaux-de-vie znovu ochutnat a míchání opakovat. Odměnou pro každého ale byla originální láhev koňaku Hennessy kategorie XO namíchaná přesně podle vlastního citu a chuti.

A protože si po náročné práci každý zaslouží odměnu, byly i chuťové pohárky hostů odměněny nejstaršími a nejkvalitnějšími druhy koňaku Hennessy. Jako první přišel na řadu Hennessy Paradis Extra, na závěr pak perla večera – Richard Hennessy. Originální koňak, jehož receptura je stará více než 100 let, a kterého se ročně vyrobí pouhých 10.000 ks pro celý svět, si hosté vychutnávali v místním Cigar klubu a posléze i v nejstarším sejfu střední Evropy.

zdroj: AMI Communications

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…