Připravte se na jaro s hráškem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Velikonoce letos přicházejí velmi brzy, takže mnohé tradiční jarní suroviny ještě nejsou k mání. Hrášek z mrazáku má ale skvělou vlastnost: Chutná jako čerstvý a je tím pravým příslibem jara! Navíc přinese do vaší kuchyně svěží zelenou barvu.

Špagety s hráškem a tyrolským špekem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g špaget
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 menší červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g tyrolského špeku
* 170 g rozmraženého hrášku

Špagety dejte vařit do osolené vody. Na olivovém oleji zpěňte na větší kousky nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte pokrájený špek. Na poslední asi 2 minuty dejte do pánve povolený hrášek, aby se prohřál. Špagety sceďte a vmíchejte do směsi na pánvi. Podle potřeby přidejte ještě trochu olivového oleje, aby nebyly suché. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.

NÁŠ TIP: Místo tyrolského špeku použijte na dřevě uzenou slaninu, která jídlu dodá zase jiný říz. Dámy naopak ocení obměnu s krevetami.


Crostini s hráškovou pomazánkou

12 kusů - příprava: 10 minut

* 12 plátků rustikální bagety
* olivový olej
* 1 malý stroužek česneku
* 200 g mraženého hrášku
* sůl a pepř
* čerstvá máta
* 70 g parmazánu

Plátky bagety lehce pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova. Horní řez každého krajíčku potřete překrojeným stroužkem česneku. Hrášek vhoďte do hrnce s vroucí vodou, nechte asi minutu vařit, sceďte a rychle propláchněte hodně studenou vodou (pokud pro přípravu pomazánky použijete čerstvý hrášek, zvyšte dobu varu asi na 2 minuty). Osušený hrášek trochu osolte, přidejte přibližně 3 lžíce olivového oleje a vidličkou rozmačkejte. Smíchejte s jemně nasekanou mátou. Můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře. Vzniklou pomazánku namažte na připravené topinky z bagety, zakápněte olivovým olejem a ozdobte hoblinami parmazánu.

NÁŠ TIP: Do pomazánky můžete také pro změnu vmíchat trochu krémového sýra, ricotty nebo cottage cheese. Místo na opečené bagetky ji zkuste namazat na plátky čerstvého pečiva, třeba ciabatty nebo dalamánku. Vynikající je i natřená na slané krekry s mákem. Podávejte k lehčímu suchému vínu.


Jemná hrášková polévka

4 porce - příprava: 20 minut

* bílá část z 1 pórku
* 1/2 cibule
* 75 g másla
* 400 g mraženého hrášku
* 1 l drůbežího vývaru
* 175 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* chilli paprička na ozdobu

Nakrájený pórek a cibuli zpěňte na másle. Přidejte hrášek, zalijte vroucím vývarem a vařte 1 minutu. Pak stáhněte z plotny a rozmixujte. Postupně vmíchejte i smetanu, můžete přidat i 1 až 2 lžíce zakysanky. Osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou chilli papričkou.


Rybí karbanátky s hráškem

4 porce - příprava: 50 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* 3 bobkové listy
* 10 kuliček černého pepře
* sůl a mletý pepř
* 500 g rybích filetů
* 2 větší uvařené brambory
* 100 g rozmraženého hrášku
* kůra z 1 citronu
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 100 g hladké mouky
* 1 větší vejce
* 100 g strouhanky
* olivový olej
* 2 lžíce másla

Mléko svařte s bobkovým listem, celým pepřem a solí. Stáhněte plamen, aby tekutina jen probublávala, a přidejte rybí maso. Přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut vařit, dokud nebude hotové. Rybu vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji zbavte kůže, je-li třeba, a rozeberte na kousky. Brambory rozšťouchejte. Smíchejte s hráškem, citronovou kůrou, hořčicí, solí a pepřem. Potom do směsi důkladně zapracujte čtvrtinu rybího masa. Nakonec, tentokrát už jen lehce, aby se maso úplně nerozpadlo, vmíchejte zbylou rybu. Nechte 10 minut odležet v chladu. Z hmoty tvořte malé placky a obalte je v trojobalu. Smažte z obou stran na oleji smíchaném s máslem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…