Připravte se na jaro s hráškem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Velikonoce letos přicházejí velmi brzy, takže mnohé tradiční jarní suroviny ještě nejsou k mání. Hrášek z mrazáku má ale skvělou vlastnost: Chutná jako čerstvý a je tím pravým příslibem jara! Navíc přinese do vaší kuchyně svěží zelenou barvu.

Špagety s hráškem a tyrolským špekem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g špaget
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 menší červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g tyrolského špeku
* 170 g rozmraženého hrášku

Špagety dejte vařit do osolené vody. Na olivovém oleji zpěňte na větší kousky nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte pokrájený špek. Na poslední asi 2 minuty dejte do pánve povolený hrášek, aby se prohřál. Špagety sceďte a vmíchejte do směsi na pánvi. Podle potřeby přidejte ještě trochu olivového oleje, aby nebyly suché. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.

NÁŠ TIP: Místo tyrolského špeku použijte na dřevě uzenou slaninu, která jídlu dodá zase jiný říz. Dámy naopak ocení obměnu s krevetami.


Crostini s hráškovou pomazánkou

12 kusů - příprava: 10 minut

* 12 plátků rustikální bagety
* olivový olej
* 1 malý stroužek česneku
* 200 g mraženého hrášku
* sůl a pepř
* čerstvá máta
* 70 g parmazánu

Plátky bagety lehce pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova. Horní řez každého krajíčku potřete překrojeným stroužkem česneku. Hrášek vhoďte do hrnce s vroucí vodou, nechte asi minutu vařit, sceďte a rychle propláchněte hodně studenou vodou (pokud pro přípravu pomazánky použijete čerstvý hrášek, zvyšte dobu varu asi na 2 minuty). Osušený hrášek trochu osolte, přidejte přibližně 3 lžíce olivového oleje a vidličkou rozmačkejte. Smíchejte s jemně nasekanou mátou. Můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře. Vzniklou pomazánku namažte na připravené topinky z bagety, zakápněte olivovým olejem a ozdobte hoblinami parmazánu.

NÁŠ TIP: Do pomazánky můžete také pro změnu vmíchat trochu krémového sýra, ricotty nebo cottage cheese. Místo na opečené bagetky ji zkuste namazat na plátky čerstvého pečiva, třeba ciabatty nebo dalamánku. Vynikající je i natřená na slané krekry s mákem. Podávejte k lehčímu suchému vínu.


Jemná hrášková polévka

4 porce - příprava: 20 minut

* bílá část z 1 pórku
* 1/2 cibule
* 75 g másla
* 400 g mraženého hrášku
* 1 l drůbežího vývaru
* 175 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* chilli paprička na ozdobu

Nakrájený pórek a cibuli zpěňte na másle. Přidejte hrášek, zalijte vroucím vývarem a vařte 1 minutu. Pak stáhněte z plotny a rozmixujte. Postupně vmíchejte i smetanu, můžete přidat i 1 až 2 lžíce zakysanky. Osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou chilli papričkou.


Rybí karbanátky s hráškem

4 porce - příprava: 50 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* 3 bobkové listy
* 10 kuliček černého pepře
* sůl a mletý pepř
* 500 g rybích filetů
* 2 větší uvařené brambory
* 100 g rozmraženého hrášku
* kůra z 1 citronu
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 100 g hladké mouky
* 1 větší vejce
* 100 g strouhanky
* olivový olej
* 2 lžíce másla

Mléko svařte s bobkovým listem, celým pepřem a solí. Stáhněte plamen, aby tekutina jen probublávala, a přidejte rybí maso. Přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut vařit, dokud nebude hotové. Rybu vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji zbavte kůže, je-li třeba, a rozeberte na kousky. Brambory rozšťouchejte. Smíchejte s hráškem, citronovou kůrou, hořčicí, solí a pepřem. Potom do směsi důkladně zapracujte čtvrtinu rybího masa. Nakonec, tentokrát už jen lehce, aby se maso úplně nerozpadlo, vmíchejte zbylou rybu. Nechte 10 minut odležet v chladu. Z hmoty tvořte malé placky a obalte je v trojobalu. Smažte z obou stran na oleji smíchaném s máslem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…