Připravte si letní osvěžující limonády a koktejly

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Domácnost

Léto se blíží a vy byste rádi překvapili své blízké v letních vedrech osvěžujícím nápojem? Zkuste s námi připravit několik jednoduchých a přitom velmi lahodných a osvěžujících nápojů.



Jogurtový koktejl

2 kelímky bílého jogurtu, 1/4 l mléka, 4 lžíce malinové zavařeniny, 2 lžíce krupice cukru

1. Malinovou zavařeninu a cukr rozmícháme v jogurtu
2. Přilijeme mléko
3. Směs umixujeme a necháme vychladit.

Americká limonáda

1 cl pomerančového džusu, 1 cl perlivé minerální vody, 0,2 cl malinového sirupu, 2 lžíce kompotového ovoce (mandarinky, ananas, jahody), 5 ks kostek ledu, plátek pomeranče

1. Do vysoké sklenice vhodíme 4-5 ks ledu
2. Po stěně opatrně nalijeme sirup
3. Přímo na led pozvolna nalijeme džus
4. Přilijeme minerální vodou
5. Vložíme kousky ovoce
6. Dozdobíme plátkem pomeranče a k zamíchání přidáme velkou lžíci s brčkem.

Doporučení:
Lze použít i sirup jahodový nebo lesní směs.
Pomerančový džus můžeme nahradit multivitaminem.


Bezinková limonáda

400 g cukru krystal, 1/2 lžičky sušeného droždí, 4 trsy květu černého bezu, 4 l vody, 1 citron

1. Převařenou vodu nalijeme do zavařovací sklenice o objemu 5 l
2. Ještě v horké vodě rozmícháme cukr
3. Do vody ještě vymačkáme celý citron
4. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidáme kvasnice a neopláchlé květy bezu, dobře vše promícháme a necháme v pokojové teplotě zrát
5. Po 24 hodinách limonádu slijeme přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví s uzávěrem
6. Takto připravenou bezinkovou limonádu skladujeme v lednici.

Citronová limonáda

2 citrony, 1 lžička kyseliny citronové, 30 g krystalového cukru, 1/4 l vody, soda

1. Kůru z citronů tence oloupeme, vložíme do porcelánového hrnku, prosypeme cukrem, přidáme kyselinu a zalijeme vařící vodou
2. Přikryjeme pokličkou a po vychladnutí necháme v lednici do druhého dne
3. Pak šťávu procedíme, zředíme sodou a můžeme ji servírovat.

Caipirinha s limetkou


5 cl cachaca (nebo jiný jihoamerický rum), 1 ks větší limetka, 2 lžičky hnědého třtinového cukru, drcený led

1. Tento koktejl mícháme přímo ve skle, nejprve si vychladíme sklenici tak, že ji naplníme ledem a krouživým pohybem na jednu stranu ochladíme stěny sklenice (vyfrapujeme)
2. Dobře omytou limetku nakrájíme na 8-10 dílků a vložíme je na dno sklenice na whisky (old fashioned)
3. Přidáme dvě lžíce hnědého cukru a lžičkou nebo pomocí barmanského drtítka přímo ve sklenici limetky s cukrem pomačkáme a podrtíme
4. Přilijeme rum a přidáme drcený led, zamícháme
5. Vložíme brčko a ihned podáváme.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!







Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…