Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Oslavte letos Velikonoce netradičně s roztomilými sladkými cupcakes plněnými fondánovými vajíčky. Při jejich přípravě budou jistě rády asistovat i děti, které podobné vychytávky obvykle moc baví.

Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

Vanilkové cupcakes

12 kusů - příprava: 40 minut

* 225 g Hera máslová příchuť
* 4 vejce
* 225 g krupicového cukru
* semínka z ½ vanilkového lusku
* 225 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli

Heru a vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 175 °C. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky. Změklou Heru vyšlehejte s cukrem a semínky z vanilky do hladké, skoro bílé pěny. Vajíčka prošlehejte vidličkou v misce, na mixéru nastavte vyšší otáčky a vejce postupně zašlehejte do Hery. Pokud by se začala srážet, přidejte lžíci hladké mouky a pokračujte ve šlehání. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Šlehač ztlumte na nižší otáčky a po třetinách všlehejte do vaječnomáslové hmoty. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí naplňte košíčky do dvou třetin. Pečte 15 až 20 minut. Zdobte krémem, ganache a sirupem.


Bílkovomáslový krém

* 3 bílky
* 230 g Hera máslová příchuť
* špetka soli
* gelové potravinářské barvivo
* 165 g krupicového cukru
* ½ vanilkového lusku

Vejce a Heru nechte ohřát na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli, gelovým barvivem a cukrem dejte do mísy a vložte ji do vodní lázně. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pozor, bílky nesmí projít varem! Zda je cukr rozpuštěný, poznáte mezi dvěma prsty, kdy už nejsou cítit krystalky. Hmotu vyšlehejte na tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte změklou Heru. Na závěr ještě do krému vešlehejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku.

Čokoládová ganache

* 150 ml smetany 30%
* 20 g glukózy
* 200 g čokolády s min. 53% podílem kakaa

Do hrnce dejte smetanu a glukózu a přiveďte téměř k varu. Nalámanou čokoládu v misce zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Šlehejte metlou, až je ganache lesklá a hladká. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu do konzistence měkkého másla.

Sirup na potírání cupcakes

* 60 g krupicového cukru

60 ml vody s cukrem svařte v kastrolku. Dochutit můžete vanilkovým extraktem (při vaření přidejte půl lžičky), kávou (1 lžička instantní kávy) nebo citronem (60 ml citronové šťávy).

Vajíčka z fondánu

Můžete si je vytvořit sami doma z fondánové hmoty nebo marcipánu (koupíte v obchodech). Pro získání pastelových barev použijte potravinářské barvivo. Do hmoty je rovnoměrně zapracujte hnětením.

Více receptů na skvělé cupcakes najdete ZDE!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…