Prosinec nejsou jen Vánoce

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zimní tabule nemusí být vůbec nudná. Ať už vás osloví klasika ze sporáku našich předků, vybrané lahůdky uzenářů a cukrářů nebo vábivá vůně citrusů, tato sezona má něco do sebe nejen v období tolik očekávaných svátků.

Červené kokosové kari s kroupami

4 porce - příprava: 50 minut

* 200 g středních ječných krup
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 cm zázvoru
* 4 batáty
* 1 lžíce řepkového oleje
* 2 lžíce červené kari pasty
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 2 lžíce rybí omáčky
* 1 limetka
* čerstvý koriandr

Kroupy propláchněte studenou vodou. Pak je v hrnci zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka. Mezitím oloupejte cibuli, česnek a zázvor a nasekejte je najemno. Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostky.

V hrnci na polévku zahřejte olej. Vsypte cibuli, česnek, zázvor a krátce orestujte, až cibule změkne. Přidejte batáty a společně opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte kari pastu a ještě krátce orestujte. Zalijte vývarem, kokosovým mlékem a rybí omáčkou a vařte asi 20 minut.

Až budou batáty měkké, rozmixujte polévku dohladka. Dochuťte šťávou z poloviny limetky. Vařené kroupy slijte. Do misek dejte kroupy a zalijte polévkou. Přidejte plátek limetky a lístky koriandru.

Kroupy

Ideální zavářka nebo příloha vzniká broušením obalu zrna – nejčastěji ovsa, pšenice nebo ječmene. Kromě toho, že skvěle zahřeje i zasytí, zmírňuje potíže se zažíváním a svědčí srdci a cévám.


Vinná klobása v trojobalu

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 kg vinné klobásy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 150 g strouhanky
* olej na smažení
* brusinky

KAŠE:
* 1 kg brambor typu C
* 3 jablka (nejlépe Granny Smith)
* 60 ml smetany 12%
* 50 g másla
* sůl

Na kaši oloupejte brambory a jablka a nakrájejte je na kousky. Brambory s jablky dejte do hrnce a zalijte studenou osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut doměkka.

Mezitím rozdělte vinnou klobásu na kratší klobásky. Obalte je v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). V pánvi zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vložte obalené klobásky a na mírném ohni je opékejte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat.

Uvařené brambory s jablky slijte. Vraťte je do hrnce a rozšťouchejte. Pak je zalijte ohřátou smetanou, rozšlehejte metlou na kaši a osolte. Kaši rozdělte na talíře. Přidejte smažené klobásky a pokapejte máslem. Podávejte s brusinkami.

Vinná klobása

Vyrábí se z jemně mletého vepřového nebo telecího masa, bílého vína, pečiva v mléce a koření. Není tepelně upravená, proto se musí rychle konzumovat. Někde bývá součástí štědrovečerní hostiny.


Likérový trifle s mandlovou sušenkou

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 ml smetany 33%
* 50 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vanilkový pudink
* 25 g másla
* 500 ml smetany 40%
* 1 balení mandlových sušenek
* 150 ml vaječného likéru
* 100 g čerstvých malin

Dvě třetiny smetany vlijte do hrnce. Přidejte krupicový i vanilkový cukr a smetanu zahřejte. Ve zbytku smetany rozmíchejte vanilkový pudink. Vlijte do horké smetany a za stálého míchání mírně vařte asi dvě minuty. Sundejte z ohně. Přidejte máslo a vyšlehejte. Nechte zchladnout a občas prošlehejte.

Mezitím vyšlehejte 40% smetanu dotuha. Na dno skleniček rozdělte rozlámané sušenky (několik si jich schovejte na ozdobu), pokapejte je vaječným likérem a pak do sklenic rozdělte část našlehaného vanilkového pudinku. Na vrstvu pudinku rozložte maliny a vrstvu ušlehané šlehačky. Tu pokapejte zbylým vaječným koňakem.

Zakončete vrstvou vanilkového krému a čepičkou šlehačky. Poháry dejte vychladit. Při podávání ozdobte mandlovou sušenkou a malinami.

Vaječný likér

Oblíbený dámský sladký nápoj, který je často používaný při přípravě lahodných moučníků. Mnoho rodin také pečlivě střeží vlastní recept na domácí vaječňák, který může sloužit i jako dárek.


Pečená žebra s mandarinkovou omáčkou

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 3 mandarinky
* 125 ml mandarinkového džusu
* 60 ml sójové omáčky
* 60 ml bílého vinného octa
* 50 g třtinového cukru
* 2 stroužky česneku
* 5 cm zázvoru
* 2 celé skořice
* 4 hvězdičky anýzu
* 2 kg hovězích žeber

Zapněte troubu na 180 °C. Ze dvou mandarinek vymačkejte šťávu i s dužninou a smíchejte s mandarinkovým džusem, sójovou omáčkou, octem, 250 ml vody a cukrem. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak do nálevu prolisujte česnek, nastrouhejte zázvor a přidejte skořici a anýz.

Hovězí žebra omyjte a osušte. Rozkrájejte je na porce podél žeberních kostí. Kusy masa srovnejte do pekáče a zalijte připraveným mandarinkovým nálevem. Pekáč zakryjte alobalem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 2 hodiny. Pak alobal sundejte a teplotu zvyšte na 200 °C.

Do pekáče k masu vložte rozkrojenou zbylou mandarinku a vraťte zpět do trouby. Pečte ještě asi 30 minut. Podávejte s čerstvým pečivem, například bagetkou nebo chlebem.

Mandarinky

Ovoce už léta spjaté i s českými Vánocemi připutovalo do Evropy v 19. století z Číny. Dobře se loupe, proto je oblíbené i u dětí. Obsahuje vitamin C a pomáhá v boji se zimními virózami.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…