Pusťte se do pečení! Klasické české cukroví

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Někdo rád zkouší nové druhy, někdo se drží tradice. Pro ty z vás, kteří patří ke druhým zmiňovaným, tu máme aspoň pár nápadů, jak udělat klasiku – třeba podle jiného receptu. Věřte, že po tomto cukroví se v redakci slehla zem.

Linecké sušenky

1 plech slepeného cukroví - příprava: 40 minut + odležení

* 150 g hladké mouky
* 100 g měkkého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* citronová kůra
* 1 lžička citronové šťávy
* ostřejší marmeláda

Všechny suroviny (kromě marmelády) rukama zadělejte v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v chladu. Těsto rozválejte na plát silný 2 až 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 7 až 9 minut dorůžova. Polovinu cukroví potřete marmeládou a přiklopte sušenkou s otvorem.


Opilé kuličky

35–40 kousků - příprava: 20 minut + zdobení

* po 50 g rozinek a brusinek
* 50 g libovolných ořechů
* 5 cl tuzemáku
* 200 g drobečků z polámaného cukroví
* 120 g másla nebo krému
* 100 g moučkového cukru
* 1 lžíce libovolného džemu
* 2–3 lžíce kakaa

POLEVA:
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce oleje
* na ozdobu mléčná či bílá čokoláda, kokos, oříšky, posypky…

Množství surovin u tohoto cukroví je orientační. Kolik použít másla a cukru, záleží na tom, z jakého cukroví je lámanka. Rozinky, brusinky a ořechy zalijte tuzemákem a nechte odležet. Zatím smíchejte drobky z cukroví s máslem či krémem, cukrem, džemem a kakaem. Vmíchejte rozinkovou směs. Tvořte kuličky a nechte je ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje. Zdobte podle fantazie. Místo polevy stačí obalit v kokosu nebo čokoládové rýži.


Meruňkové dárečky

25–30 kousků - příprava: 40 minut + zdobení a odležení

* 150 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 70 g mletých vlašských ořechů
* 1 lžičky mleté skořice
* 100 g změklého másla
* 1 žloutek

KRÉM:
* 200 g meruňkového džemu
* 4 lžíce moučkového cukru
* 3 lžíce mletých vlašských ořechů
* 2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce oleje
* bílá čokoláda a perličky na zdobení

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na noc do ledničky. Rozválejte na plát silný asi 2 až 3 mm a vykrajujte čtverečky. Pečte 10 minut dorůžova. Džem smíchejte s cukrem, ořechy a tuzemákem. Na polovinu cukroví naneste směs a přiklopte. Nechte ztuhnout. Čokoládu rozehřejte a smíchejte s trochou oleje. Slepené čtverečky máčejte a zdobte podle fantazie bílou či tmavou čokoládou.


Vanilkové rohlíčky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut

* 140 g hladké mouky
* 140 g měkkého másla
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 60 g moučkového cukru + na obalení
* 2 vanilkové cukry + na obalení

Ze surovin vypracujte těsto. Vyválejte váleček o průměru asi 7 mm a nakrájejte na stejně dlouhé kousky. Z nich tvarujte rohlíčky. Pečte 10 minut dorůžova. Nechte vychladnout a opatrně obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pozor, čím jsou čerstvější, tím jsou křehčí.


Kakaové ořechy

asi 40 kousků - příprava: 55 minut

* 200 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 150 g másla
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 2 lžíce kakaa

KRÉM:
* 50 g hořké čokolády
* 100 g měkkého másla
* 80 g moučkového cukru

Z uvedených surovin vypracujte těsto a prsty ho namačkejte do ořechových formiček. Zarovnejte okraje, aby se netřepily. Pečte asi 10 minut. Vyklepávejte ještě horké. Čokoládu rozpusťte, nesmí být úplně horká. Máslo vyšlehejte s cukrem. Postupně zašlehejte i čokoládu. Polovinu ořechových skořápek naplňte a pak přiklopte. Pečte těsně před svátky a skladujte v chladu.

Vosí hnízda

40 až 50 kousků - příprava: 55 minut

* 200 g dětských piškotů
* 180 g moučkového cukru + na obalení
* 80 g měkkého másla
* 8 lžic vlažného mléka
* 2 lžíce kakaa

NÁPLŇ:
* 60 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 3 lžíce tuzemáku

Asi 45 nepolámaných piškotů dejte bokem. Zbytek nadrťte a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. To rozdělte na čtvrtiny a vytvořte váleček o průměru 2,5 cm. Ukrajujte kousky a tvořte z nich kuličky. Obalte je v moučkovém cukru – odpadne tak vysypávání formičky. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky, nakonec přidejte tuzemák. Každou kuličku těsta prstem zamáčkněte do formičky na vosí hnízdo. Lžičkou naplňte a uzavřete piškotem. Vyklopte. Uchovávejte v chladu.


Křehké pracny

asi 35 kousků - příprava: 35 minut + odležení

* 120 g hladké mouky
* 15 g kakaa
* 80 g moučkového cukru
* 40 g mletých lískových oříšků
* 1 lžičky mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 85 g měkkého másla
* moučkový cukr na obalování

Všechny sypké suroviny promíchejte a pak je zpracujte s máslem v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v ledničce. Těsto vytvarujte do formiček na pracny, uprostřed by měl zůstat důlek – těsto pečením nabude! Zarovnejte okraje, aby nebyly střapaté, a pečte asi 10 až 12 minut. Vyklepávejte ještě horké. Nechte trochu zchladnout a obalujte v moučkovém cukru.


Ořechové košíčky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

* Těsto na košíčky je stejné jako na pracny (viz výše), dávka také.

KRÉM:
* 125 g měkkého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce mletých lískových oříšků
* 1–2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 100 g mléčné nebo oříškové čokolády
* 1 lžíce oleje
* lískové oříšky na ozdobení

Těsto prsty namačkejte do formiček na košíčky nebo do báboviček (uprostřed nechte důlek!) a pečte asi 12 minut. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte nad párou s cukrem a 1 vejce (nebo stačí žloutkem) do vysoké pěny. Nakonec zašlehejte trochu tuzemáku a mleté oříšky. Košíčky plňte krémem a nechte ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s kapkou oleje a zdobte lískovými oříšky. Pečte až před svátky a skladujte v chladu.


Medové perníčky

2 plechy - příprava: 35 minut + zdobení

* 200 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 25 g změklého másla
* 1 vejce
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžičky jedlé sody
* 1 žloutek na potření

POLEVA:
* 1 bílek
* 1 lžička bramborového škrobu
* 200 g moučkového cukru
* 1 lžička citronové šťávy

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Vyválejte na plát tenký 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte asi 10 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem (nebo cukrovou vodou). Bílek vyšlehejte s prosátým škrobem a moučkovým cukrem, můžete přidat kapku citronové šťávy pro bělost. Vychladlé perníčky ozdobte za pomoci zdobicího sáčku. Bude vám ale stačit i papírový kornoutek s ustřiženou špičkou.


Išelská srdíčka

35–40 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

* 110 g hladké mouky
* 80 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 50 g mletých lískových oříšků
* 1 žloutek
* 1 lžička kakaa

KRÉM:
* 35 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 35 g mletých lískových oříšků
* 200 g červené marmelády
* 2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 75 g hořké čokolády
* 1 lžíce oleje
* 150 g loupaných mandlí

Ze surovin vypracujte těsto a rozválejte ho. Vykrajujte menší srdíčka a pečte 8 až 10 minut. Suroviny na krém smíchejte, potřete polovinu srdíček a přiklopte. Nechte ztuhnout. Máčejte v čokoládové polevě a ozdobte polovinou mandle.

  • Množství cukroví je uváděno v hotovém (slepeném apod.) množství, nikoli v počtu plechů, které se musí péct.
  • U všech receptů, u kterých se těsto válí, počítejte s trochou mouky navíc na podsypávání.
  • Pokud není uvedeno jinak, pečte na 180 °C v klasické, respektive na 165 °C v horkovzdušné troubě.
  • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem. Ten můžete použít i na několikrát.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…