Recept na knedlíky a bramborové krokety

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Víkendový oběd si žádá pořádnou přílohu. Někdo má rád brambory, jiný rýži, ale třeba klasické české omáčky se bez knedlíku neobejdou. Který je ten správný? Vlastně jakýkoli, pokud je připraven s láskou.

Recept na knedlíky a bramborové krokety

Houskové knedlíky

Jejich příprava je rychlejší než u kynutých knedlíků a pro oči jsou mnohem lákavější.

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 starší housky
* 500 g polohrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1/2 prášku do pečiva
* 1 vejce
* 250 ml sodovky

Housky nakrájejte na malé kostičky, vložte je do mísy, smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Vmíchejte vejce a sodovku a vypracujte těsto. Vytvarujte dva oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 14 minut, potom je otočte a vařte dalších 14 minut.


Mléčné knedlíky

Jsou hutné, proto jich na talíř servírujte méně, brzy zasytí.

4 porce - příprava: 40 minut

* 250 g polohrubé mouky
* 4 rohlíky
* 1 lžička soli
* 2 vejce
* 250 ml plnotučného mléka

Do mísy nasypte mouku, přidejte rohlíky nakrájené na kostičky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly. Vařte asi 28 minut. Poté vyjměte ze sáčku a nakrájejte.


Kynuté houskové knedlíky

Klasiku tradiční české kuchyně zvládnete doma i vy.

4 porce - příprava: 60 minut

* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 houska

Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte a nechte dvě minuty odpočívat v teple. Do mísy nasypte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte housku nakrájenou na kostičky a vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a 30 minut nechte kynout v teple. Potom těsto přendejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky. Vařte je ve velkém hrnci v osolené vodě 8 minut z každé strany. Po vyjmutí je propíchejte špejlí, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.


Krokety

Před usmažením je můžete obalit v mandlových lupíncích.

4 porce - příprava: 60 minut

* 300 g polohrubé mouky
* 150 g sádla
* sůl
* 500 g brambor uvařených ve slupce
* 4 vejce
* vejce na obalení
* strouhanka na obalení
* olej nebo sádlo na smažení

Odvažte mouku do mísy. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte sádlo a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté přisypte mouku, snižte teplotu a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Hotové těsto poznáte podle toho, že je hladké a nelepí se na stěny hrnce. K vychladlému těstu přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané uvařené brambory, vejce a lžičku soli. Ze vzniklé směsi vytvarujte stejně velké krokety a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla dozlatova ze všech stran. Hotové krokety přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…