Recept na lilek podle Kateřiny Dostálové

| Autor: Korzo | Rubrika: Domácnost

V politice jsou rivalkami - stojí na opačných stranách politického spektra. Kateřina Dostálová hájí v poslanecké sněmovně `barvy` ODS, Květoslava Čelišová KSČM. Něco ale společného přeci jenom mají. Kromě toho, že jsou ženy, které jsou na naší politické scéně stále spíše vzácností, je spojuje také kuchařské umění. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit. Svěřily se mám totiž se svými oblíbenými recepty.

Kateřina Dostálová - plněné lilky:
Stačí si jen připravit potřebné suroviny a řídit se jejím postupem: "Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem.
Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem.
Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami. V Řecku je plněný lilek předkládán coby předkrm bez přílohy," vysvětluje poslankyně.


Květoslava Čelišová - Naše kuře:
Tak tuhle pochoutku nazvala její rodina. "Kuře naporcujeme na menší části, osolíme a poklademe do zapékací misky. Celé zasypeme a zalijeme jednou skleničkou sterilovaného na kostičky nakrájeného celeru a deseti deky na kostičky nakrájené slaniny. Přiklopíme a dáme péct. Nepodléváme, pouze na závěr pečení zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci a dvěma smetanami na šlehání, nebo mlékem. Vznikne velmi pikantní nádivka, která je dobrá i studená," říká K. Čelišová.
Vynikající jsou také její kuřata na pivu a na zelí. "V prvním případě kuře rozporcujeme, osolíme a posypeme kořenící směsí nebo paprikou. Zalijeme jedním pivem. Nepodléváme, necháme péci do upečení. V druhém případě postupujeme obdobně, jen místo piva poklademe rozporcované, osolené a pokmínované kuře na vysypanou sklenici červeného nebo bílého sterilovaného zelí." (Korzo)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
ten recept jeden je fakt supër ok 5. 3. 2009 | 17:18
Právě to zapékám, názor sdělím až po konzumaci. Mojmír Benda 23. 8. 2007 | 10:36
To je nebe v hubě. Super. 2. 9. 2004 | 13:31
Recepty jsou fakt dobré,všechny. 11. 4. 2003 | 21:22

Další články z rubriky

Jak vyčistit kouř z cigaret a elektrosmog? Tyhle rostliny to dokážou!

Jak vyčistit kouř z cigaret a elektrosmog? Tyhle rostliny to dokážou!

Dnes | Pokojové rostliny dokážou ozdravit klima v místnosti. Zadrží prach, působí jako zvlhčovače, a…

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 2 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…