Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Nastala dýňová sezóna, a tak přinášíme inspiraci, jak s tímto plodem v kuchyni naložit. Dýňový koláč podle foodblogerky Jany Klinkovské vám určitě zachutná!

Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

4–6 porcí - příprava: 90 minut + chlazení těsta

* 180 g hladké mouky
* 100 g studeného másla
* 1 vejce
* 1 lžíce olivového oleje
* 6 cibulí, nakrájených na tenké plátky
* 50 g hnědého cukru
* 1/2 menší dýně, nakrájené na malé kostičky
* sůl a pepř
* fazole na zatížení těsta
* 100 g sýra s modrou plísní
* šalvěj
* 4 lžíce smetany ke šlehání

V misce smíchejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinové fólie a aspoň na půl hodiny dejte do ledničky zachladit.

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte cukr a za stálého míchání opékejte asi 15 minut. Dýni osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Ztuhlé těsto rozválejte na pomoučněném válu a opatrně přeneste do koláčové formy. Zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte v troubě 15 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a dopékejte ještě 5 minut.

Ve větší misce smíchejte dýni, cibuli, rozdrobený sýr, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs nalijte na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…