Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Kachnička se zelím je vnímána jako česká klasika. Vyzkoušejte ji trochu jinak. S meruňkami, jak ji připravují ve francouzských Alpách, vás určitě nadchne.

Kachní stehna s meruňkami a jalovcovým zelím

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 4 kachní stehna
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 4 šalotky (mohou být i obyčejné bílé cibule)
* 125 ml bílého vína
* 4 lžíce meruňkového džemu
* 1 lžíce balzamikového octa
* 300 ml drůbežího vývaru
* 8 půlek kompotovaných meruněk
* sůl a čerstvě mletý pepř

ZELÍ:
* 1 menší hlávka červeného zelí
* 3 oříšky másla
* 6–8 kuliček jalovce
* citronová šťáva a cukr podle chuti
* sůl

3 kroky k voňavému obědu

1. Stehna omyjte a obalte ve směsi mouky, soli a pepře. Zprudka je opečte v pekáčku na oleji ze všech stran, potom je vyjměte a uchovejte v teple.

2. Ve výpeku z kachny opečte podélně rozčtvrcené šalotky, přidejte zbytek ochucené mouky a orestujte ji. Potom vše zalijte vínem, nechte provařit, přidejte džem a vývar.

3. Vraťte stehna do pekáče, zakryjte a dejte pomalu péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu i víc, dokud nebude maso dokonale měkké. Mezitím si připravte zelí: na másle opečte najemno nakrouhané zelí, přidejte k němu kuličky jalovce, osolte a opepřete, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni asi 30 minut. Podle potřeby mírně podlévejte.

Když je zelí měkké, nechte vydusit přebytečnou tekutinu a ochuťte je. Pokud máte rádi zahuštěné zelí, můžete do něj těsně před koncem dušení najemno nastrouhat střední bramboru a pár minut ji provařit. 10 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku meruňky, zvyšte teplotu a dopečte kachýnku dozlatova. Pokud bude třeba, můžete mírně podlít vodou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak vyčistit kouř z cigaret a elektrosmog? Tyhle rostliny to dokážou!

Jak vyčistit kouř z cigaret a elektrosmog? Tyhle rostliny to dokážou!

Dnes | Pokojové rostliny dokážou ozdravit klima v místnosti. Zadrží prach, působí jako zvlhčovače, a…

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 2 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…