Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na krásně propečené masíčko? Pak vás zaujme náš dnešní tip! Připravte si k sobotnímu nebo nedělnímu obědu tuhle specialitu alpské kuchyně.

Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Pečená žebra s tymiánovou krustou

4 porce - příprava: 80 minut + odležení

* 1 kg žeber z mladé krávy
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* hrst čerstvého tymiánu
* sůl
* nahrubo mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 1 mrkev
* 1 celer
* 2 petržele
* 1 menší červená řepa
* 1 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* hovězí vývar

Maso nechte odpočívat při pokojové teplotě aspoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozdrcený česnek smíchejte s hořčicí, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Směsí potřete žebra ze všech stran a dejte je do pekáče.

Zeleninu a cibuli nakrájejte na větší kousky, pokapejte olejem a rozprostřete kolem pečeně. Pečte asi 30 minut, přelijte výpekem a pečte ještě 30 minut. Pak vyjměte žebra a nechte je 15 minut odležet.

Část výpeku dejte do kastrolu a prohřejte, vmíchejte mouku a nechte zhoustnout. Přelejte do pekáče se zbytkem výpeku, a zeleninou, přidejte vývar a tymián a pečlivě promíchejte. Povařte, až se šťáva zredukuje. Servírujte s nakrájenými žebry a opečenými knedlíčky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…