Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na krásně propečené masíčko? Pak vás zaujme náš dnešní tip! Připravte si k sobotnímu nebo nedělnímu obědu tuhle specialitu alpské kuchyně.

Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Pečená žebra s tymiánovou krustou

4 porce - příprava: 80 minut + odležení

* 1 kg žeber z mladé krávy
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* hrst čerstvého tymiánu
* sůl
* nahrubo mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 1 mrkev
* 1 celer
* 2 petržele
* 1 menší červená řepa
* 1 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* hovězí vývar

Maso nechte odpočívat při pokojové teplotě aspoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozdrcený česnek smíchejte s hořčicí, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Směsí potřete žebra ze všech stran a dejte je do pekáče.

Zeleninu a cibuli nakrájejte na větší kousky, pokapejte olejem a rozprostřete kolem pečeně. Pečte asi 30 minut, přelijte výpekem a pečte ještě 30 minut. Pak vyjměte žebra a nechte je 15 minut odležet.

Část výpeku dejte do kastrolu a prohřejte, vmíchejte mouku a nechte zhoustnout. Přelejte do pekáče se zbytkem výpeku, a zeleninou, přidejte vývar a tymián a pečlivě promíchejte. Povařte, až se šťáva zredukuje. Servírujte s nakrájenými žebry a opečenými knedlíčky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…