Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Dlouho jsem hledala recept na moučník, který jsem znala z cukráren svého dětství. A konečně jsem ho objevila.

Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství

Retro štafetky

10 kousků - příprava: 35 minut + chlazení

* 4 bílky
* 100 g krupicového cukru
* 4 lžíce hladké mouky
* 50 g mletých vlašských ořechů

NÁPLŇ:
* 80 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce moučkového cukru
* 80 ml silné kávy

NA DOKONČENÍ:
* hotová čokoládová poleva

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Z bílků a cukru ušlehejte pevný sníh. Po částech zlehka zašlehejte mouku a ořechy a těsto rozetřete na připravený plech. Dejte do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut. Hlídejte, aby se těsto nevysušilo a aby nebylo příliš tmavé.

Upečený korpus překlopte, stáhněte z něj pečicí papír a nechte vychladnout. Asi 30 g másla rozpusťte v kastrolu, odstavte a vmíchejte mouku a 30 g cukru. Vraťte na sporák, zašlehejte kávu a za stálého míchání povařte. Zbytek másla utřete se zbylým cukrem a zapracujte do něj vychladlou kávovou směs a vyšlehejte.

Vychlazený plát ořízněte a nakrájejte na 3 díly a spojte je krémem. Odleželé štafetky krájejte na řezy a šikmo je namáčejte v čokoládové polevě. Nechte ztuhnout na mřížce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013. Autorka receptu: Renata Dupalová

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…