Recepty na 5 rychlých pomazánek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zkombinujte zeleninu, bylinky a sýry a pochutnejte si na nich v podobě jednoduchých a zdravých pomazánek.

Recepty na 5 rychlých pomazánek

Krémová avokádová pomazánka

Příprava: 15 minut

4 porce:
* 2 avokáda
* 120 ml řeckého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce čerstvého koriandru
* 1 lžíce jalapeno papričky
* 2 lžíce citronové šťávy
* drcený kmín
* sůl a pepř

Očištěné avokádo nakrájejte na menší kousky, přidejte zbylé suroviny a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte a podávejte s opečeným chlebem.

Náš tip: Řecký jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem či zakysanou smetanou.

Brynzová pomazánka

Příprava: 10 minut

4 porce:
* 150 g brynzy
* 2 lžíce čerstvého smetanového sýra
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky mleté červené papriky
* pažitka
* sůl a pepř

Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře.

Náš tip: Nejlepší kvalitu má květnová brynza.

Cizrnová pomazánka s mrkví

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 400 g cizrny, předvařené
* 1 mrkev
* 1 menší cibule
* 2 stvoly řapíkatého celeru
* hladkolistá petrželka
* 4 stonky tymiánu
* 400 ml vývaru (zeleninového)
* 1–2 lžíce oleje
* sůl na dochucení

Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte, (tymián a nať odstraňte) a spolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka. Dochuťte a nechte vychladit v ledničce.

Náš tip: Nakonec pokapejte balzamikovým octem.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 25 minut

4 porce:
* 5 vajec
* 200 g jemného tvarohu
* 1 svazek jarní cibulky
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička tymiánu
* sůl a pepř

Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky.

Náš tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Pomazánka s grilovanou paprikou

Příprava: 25 minut

4 porce:
* 1 větší červená paprika
* olivový olej
* 200 g sýra cottage
* 1 stroužek česneku
* pažitka, nasekaná
* sůl a pepř

Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…