Recepty na 8 nejlepších českých knedlíků

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jsme národ mnoha chutí. Co ale nikdo z nás neodmítnem jsou poctivé knedlíky.

Houskové knedlíky s práškem do pečiva

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 rohlíky
* 500 g polohrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 vejce
* 250 ml sodovky

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy. Smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Přidejte vejce a sodovku, vypracujte těsto, přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte 2 oválné knedlíky. Vařte v osolené vodě 14 minut, potom otočte a vařte dalších 14 minut.


Mléčné pytlíkové knedlíky

4 porce - příprava: 40 minut

* 250 g polohrubé mouky
* 4 rohlíky
* 1 lžička soli
* 2 vejce
* 250 ml plnotučného mléka

Do mísy nasypte mouku, nakrájené rohlíky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly, asi 28 minut. Potom je vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.


Hrnkové celozrnné knedlíky

4 porce - příprava: 50 minut

* 200 g hrubé špaldové mouky
* 30 g rýžových burisonů
* 1 lžička soli
* 5 g mořské sušené řasy (nemusí být)
* 1 vejce
* 250 ml plnotučného mléka (nebo sójového mléka)
* sádlo na vymazání hrníčků

Do mísy nasypte mouku, přidejte burisony, sůl a nadrobno nasekané řasy. Oddělte žloutek a z bílku vyšlehejte sníh. Mléko, žloutek a nakonec sníh přidejte do mísy a vypracujte těsto. Sádlem vymažte hrnky o objemu 250 ml a nalijte do poloviny hrnku těsto. Obsah vyjde na 3 hrnky. Ty pak vložte do vroucí vody asi do 3 jejich výšky. Vařte 35 minut bez pokličky. Špejlí pak vyzkoušejte, zda je knedlík hotový (musí zůstat suchá).


Chlupaté knedlíky

4–6 porcí - příprava: 35 minut + vaření brambor

* 4 větší syrové brambory typu B
* 4 větší vařené brambory typu B
* 3 vejce
* sůl
* 500 g polohrubé mouky

Syrové brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, přes síto nebo utěrku odstraňte přebytečnou tekutinu. Přidejte nastrouhané vařené brambory, vejce, smíchejte, osolte a přidejte mouku. Vypracujte těsto. Navlhčete si ruce a uhněťte knedlíky velikosti menších tenisových míčků. Chlupaté knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti.


Špekové knedlíky

4 porce - příprava: 40 minut

* 10 rohlíků
* 2 lžíce sádla
* 2 cibule
* 250 g anglické slaniny (nebo uzeného masa)
* 1 lžička soli
* špetka pepře
* plocholistá petržel
* muškátový oříšek
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 g polohrubé mouky
* 3 vejce

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, čím menší, tím lepší. Přendejte na plech vymazaný sádlem a nechte je „schnout“ v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, opepřete a osolte.

Do mísy přendejte sušené rohlíky, přidejte slaninu s cibulkou, najemno nasekanou petržel a trošku muškátového oříšku. Smíchejte a zalijte těstíčkem z mléka, mouky a vajec. Vypracujte těsto a z něj pak koule o velikosti menších tenisových míčků. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti. Podávejte se zelím.


Kynuté houskové knedlíky

4 porce - příprava: 35 minut

* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 rohlík

Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a kvasnice rozmíchejte a nechte 2 minuty odpočívat.

Do mísy nasypte mouku, doprostřed vyklepněte vejce, přidejte sůl, hotový kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte na kostičky nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte v teple 30 minut kynout.

Potom těsto vyndejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 8 minut z každé strany. Pozor, knedlíky ve vodě ještě nabydou. Po vyjmutí je propíchejte, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.


Bramborové knedlíky

4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor

* 4–5 brambor typu B nebo C
* 350 g hrubé mouky
* 2 menší vejce (nebo 1 velké)
* 1 lžička soli

Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse smíchejte s moukou, vejci a solí. Vypracujte těsto a z něj pak 3 menší šišky. Vařte v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti.

NÁŠ TIP: Oloupejte brambory co nejrychleji a ještě horké zpracujte. Knedlíky budou mnohem lepší než ze zchladlých brambor.


Karlovarské perníkové knedlíky

4 porce - příprava: 50 minut

* 5 rohlíků
* 100 g perníku na strouhání
* 3 vejce
* 50 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* špetka soli

Nakrájejte rohlíky na menší kostičky, přendejte do mísy a nechte proschnout. Mezitím oddělte žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte ve vlažném mléce s rozehřátým máslem. Směsí zalijte nakrájené rohlíky, přidejte nadrobno nastrouhaný perník a nakonec do těsta zapracujte našlehaný sníh.

Vařte v potravinových sáčcích nebo v potravinové fólii, a to tak, že si ji rozložíte, na ni zformujete polovinu těsta do tvaru knedlíku, překryjete fólií a utáhnete z boku, jako když balíte bonbon. Knedlíky vařte 14 minut a po otočení dalších 14 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…