Recepty na lehké letní osvěžení

| Autor: Markéta Ostřížková | Rubrika: Domácnost

Je vám právě takové horko, že sotva lapáte po dechu? Zkuste si připravit některý z nápojů, po kterém zaručeně zchladnete jako ocel.



1. Střik ze zeleného čaje a manga

Příprava: 10 minut

3 porce

Přísady: sklenice silného zeleného čaje (z 2 sáčků a 3 dl vody), 4 dl šťávy z manga (nektaru), ledové kostky mátové lístky, případně plátky manga na ozdobu

Smíchejte nektar z manga s čajem. Do sklenic připravte kostky ledu a přelijte je směsí. Ozdobte lístky máty a plátky manga. Nápoj obsahuje antioxidanty, vitaminy A a C. Rozžvýkáte-li nakonec mátové lístky, dostanete do sebe navíc vlákninu a kyselinu listovou.

2. Monkeylada

Příprava: 10 minut

4 porce

Chutná-li vám piňacolada, zkuste tuto light verzi s banány, ananasem a kokosovým mlékem. Podávejte ve vysokých sklenicích.

Přísady: 2 měkčí banány, 1 miska ananasu, nakrájeného na kousky + pár plátků na ozdobu, 1 sklenice ananasového džusu, 1 plechovky kokosového mléka, 3 hrsti ledových kostek, 1 odlivka bílého rumu

Rozmixujte banány s ananasem, ananasovým džusem, kokosovým mlékem a ledem. Vmíchejte rum. Rozdělte do 4 sklenic. Ozdobte ananasovými plátky. Jedna porce vám zaručí přísun 52 % denní dávky vitaminu C.

3. Latinská limonáda

Příprava: 10 minut

6 porcí

Přísady: 1 šálek šťávy z limetky, 4 šálky nasekaného ledu, 4 lžíce hnědého třtinového cukru, 2 šálky studené vody

Všechny přísady smíchejte dohromady. Nalijte do vysokých sklenic. Nápoj obsahuje denní dávku vitaminu C a dokonale hydratuje?


4. Okurková limonáda s rozmarýnem

Příprava: 15 minut

4 porce

Přísady: 3 velké okurky, 1 lžíce nadrcených rozmarýnových lístků + 4 větvičky na ozdobu, 1 sklenice vody šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce sirupu z agáve (nebo javorového sirupu, k dostání v síti DM drogerie)

Nakrájejte 12 tenkých plátků z okurky na ozdobu. Oloupejte a nasekejte zbytek okurek do mixéru, přidejte rozmarýn a rozmixujte na kaši. Přidejte vodu, citronovou šťávu a sirup z agáve nebo javorový sirup, míchejte do jeho úplného rozpuštění. Rozdělte do 4 vysokých sklenic. Ozdobte rozmarýnem a plátkem okurky.

Poznámka: sirup z agáve je přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem, ale vyšší sladivostí. 1 porce nápoje obsahuje 32 % denní dávky vitaminu C.

5. Ledový mátový zelený čaj

Příprava: 30 minut

4 porce

Přísady: 1 šálku čerstvých mátových lístků, 3 sáčky zeleného čaje, 2 lžíce medu, 4 šálky vařící vody, 4 stonky citronové trávy na ozdobu, 2 odlivky saké nebo slivovice

Do vařící vody vložte čajové sáčky, přidejte med a mátové listy. Ponechte pět minut vyluhovat. Odstraňte čajové sáčky. Vložte do lednice k vychlazení. Rozdělte do 4 sklenic naplněných ledem. Do každé sklenice přilijte malou porci saké nebo slivovice. Ozdobte citronovou trávou. Nealkoholická „light“ verze: vynechejte saké.



6. Malinový střik

Příprava: 5 minut
2 porce

Přísady: 2 šálky minerálky, 2/3 misky mražených malin, 2 větvičky čerstvé máty, 50 ml malinového sirupu, 2 hrsti ledových kostek

Smíchejte minerálku, maliny, mátový a malinový sirup. Nalijte do sklenic na ledové kostky. Nápoj je bohatý na vitamin C.


7. Okurkovo – citronový chiller

Příprava: 15 minut

4 porce

Přísady: 3 velké okurky, 1 lžíce natrhaných větviček rozmarýnu + 4 větvičky na ozdobu, 1 sklenice vody, 2 dl ginu šťáva ze dvou citronů, 3 lžíce sirupu z agáve

Nakrájejte 12 tenkých plátků z okurky na ozdobu. Oloupejte a nasekejte zbytek okurek do mixéru, přidejte rozmarýn a rozmixujte na kaši. Přidejte vodu, gin, citronovou šťávu a sirup z agáve. Míchejte do úplného rozpuštění. Směs nalijte do sklenic. Ozdobte plátky okurky a větvičkami rozmarýnu. Nápoj obsahuje 32 % denní dávky vitaminu C.

8. Letní ovocný punč

Příprava: 20 minut

4 porce

Přísady: 2 misky peckovitého ovoce (meruňky, švestky, broskve), 1 sklenice meruňkového džusu, 1 sklenice perlivého bílého vína, 1 sklenice minerálky

Vypeckované nakrájené ovoce smíchejte s džusem, perlivým vínem a minerálkou. Rozdělte do sklenic. Light verze: víno nahraďte cidrem (mírně zkvašený jablečný mošt). Jedna sklenice obsahuje 50 % denní dávky vitaminu A a 30 % denní dávky vitaminu C.

9. Jasmínový zelený čaj s citronem

Příprava: 10 minut (+ 2 hodiny chlazení)

8 porcí

Přísady: 1 šálku sypaného zeleného jasmínového čaje (nebo 12 sáčků), 1 šálku čerstvých mátových lístků + několik lístků na ozdobení, 4 šálky velmi horké, ale ne vařící vody šťáva z jednoho citronu, 1/3 šálku medu, 4 sklenice studené vody

Zelený jasmínový čaj a mátu ponechte 2-3 minuty vyluhovat. Přeceďte do větší nádoby. Přidejte citronovou šťávu a med a míchejte, až se rozpustí. Přidejte studenou vodu. Dejte na dvě hodiny chladit. Vychlazený nápoj nalijte do sklenic na kostky ledu.

10. Zázvoráda

Příprava: 15 minut (+ 2 1 hodiny chlazení)

8 porcí

Přísady: 8 sklenic vody, 1/4 šálku strouhaného čerstvého zázvoru, 1/4 šálku medu nebo javorového sirupu, 1/4 šálku melasy (k dostání v obchodech zdravou výživou), 3/4 šálku citronové šťávy, 1/4 šálku bílého vinného octa, čerstvé bobulové plody, lístky máty nebo citronové plátky na ozdobu

Zázvor s vodou dejte vařit v kastrůlku. Na mírném ohni vařte asi 2 minuty. Sejměte z ohně, zakryjte a nechte louhovat cca 15 minut. Poté přelijte přes sítko do nádoby, přilijte med a melasu a míchejte, až se rozpustí. Vmíchejte citronovou šťávu, ocet a zbylých 6 sklenic vody. Chlaďte nejméně 2 hodiny. Nalijte do vysokých sklenic na kostky ledu. Podle chuti ozdobte ovocem, mátovými lístky nebo citronovými plátky. Jedna porce obsahuje 18 % denní dávky vitaminu C.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…