Recepty na pikantnosti ve skle - nebojte se experimentovat

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Naše babičky zavařovaly hlavně z důvodu zachování úrody na zimu. V dnešní době je to spíše cesta, jak si vyrobit originální delikatesu. Pokud máte raději maso než sladkosti, vyzkoušejte letos místo marmelád čatní.

Švestky v chilli omáčce

5 láhví po 350 ml - příprava: 90 minut

* 1,5 kg zralých švestek, rozpůlených a vypeckovaných
* 1 lžička soli
* 4–5 nasekaných stroužků česneku
* kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 3–4 sušené drcené chilli papričky
* 750 ml vinného octa
* 4 mleté hřebíčky
* špetka mletého nového koření
* 750 g krupicového cukru

Švestky, lžičku soli, česnek, zázvor, chilli papričky a ocet dejte do pánve se silnějším dnem, přiveďte zvolna k varu a za stálého míchání na mírném plameni vařte 45 minut nebo až má směs konzistenci kaše. Odstavte z plamene, přidejte hřebíček, nové koření a cukr a dobře promíchejte. Znovu přiveďte k varu a nechte směs dále zvolna probublávat asi 30 minut, dokud mírně nezhoustne. Stále míchejte.

Po odstavení omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte ji do vyvařených láhví, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru a nechte v této poloze vychladnout.

Náš TIP: Perfektní omáčka ke grilovanému a pečenému masu. Nejlepší jsou na ni skleněné láhve od kečupu. Opatříte­-li je vinětou vlastní výroby a kouskem látky „po babičkovsku“ okolo hrdla, budete mít skvělé dárky pro přátele.


Jablečné čatní s mangem a zázvorem

3 sklenice po 300 ml - příprava: 60 minut

* 4 jablka, bez jadřinců, oloupaná a nakrájená na větší kusy
* 2 velké cibule, nakrájené najemno
* 375 ml jablečného octa
* 320 g hnědého cukru
* 100 g rozinek
* 100 g sušeného tropického ovoce (například manga nebo papáji), nasekaného na kousky
* kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky hořčičného semínka
* 1 lžička fenyklových semínek
* 1–2 sušené drcené chilli papričky
* 1/2 lžičky soli

Všechny ingredience dejte do kastrolu se silným dnem, přiveďte zvolna k varu a vařte za občasného míchání na malém plameni asi 45 minut. Směsí plňte vyvařené sklenice, které dejte nahřát do trouby. Zavíčkujte, nechte zchladnout a uložte v temnu a chladnu.

Náš TIP: Pokud se nechystáte čatní zkonzumovat najednou, třeba na nějaké párty, je lepší zavařovat je spíš do menších nádob. Po otevření je totiž musíte uchovat v ledničce a rychle spotřebovat. Čatní je skvělým doplňkem k pečenému masu nebo také ke smaženým pokrmům připravovaným na asijský způsob.


Fazolkový salát s kari

3 sklenice po 300 ml - příprava: 20 minut

* 300 g zelených fazolek
* 225 ml jablečného octa
* 2 lžíce kukuřičné mouky
* 2 lžičky kari
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 lžička kurkumy
* 225 g hnědého cukru
* 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
* špetka rozdrceného hořčičného semínka
* 3 rozdrcené stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 150 g vařených cukrových lusků
* 1 lžička strouhané citronové kůry

Z fazolek odkrájejte stopky a nakrájejte je šikmo přibližně na třetiny. Vhoďte je do vroucí osolené vody a nechte vařit asi 2 minuty. Potom je sceďte a zprudka zchlaďte v nádobě s ledovou vodou, aby si zachovaly pěkně svěží barvu.

V octě rozšlehejte dohladka mouku a přidejte všechny ostatní ingredience kromě vařených lusků a citronové kůry. Směs přiveďte ve větší nádobě zvolna k varu a 5 minut povařte. Přidejte uvařené fazolky a citronovou kůru, znovu uveďte do varu a vařte 1 minutu.

Salát plňte do vyvařených sklenic nahřátých v troubě. Po naplnění je zavíčkujte, obraťte hlavou dolů a nechte v této poloze zchladnout. Salát uchovávejte v chladnu a temnu a po otevření jej rychle spotřebujte.

Náš TIP: Fazolky a uzené, to zkrátka patří k sobě: salát perfektně chutná k vařenému nebo grilovanému uzenému masu nebo třeba k opečeným kvalitním špekáčkům na letní grilovačce.


Lilky a papriky na orientální způsob

3 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut

* 6 středně velkých červených paprik
* 4 střední lilky
* 125 ml panenského olivového oleje
* 1 velká cibule
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* 1–3 nasekané feferonky zbavené semínek
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 60 ml vinného octa

Papriky a lilky omyjte a osušte a lilek na několika místech propíchejte. Pak dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud na sobě papriky nemají černé puchýřky. Vyndejte z trouby, papriky položte do misky a přikryjte fólií.

Po 10 minutách oloupejte slupku a odstraňte semínka. Zchladlé lilky zbavte slupky, nakrájejte je na větší kusy a s paprikami je rozsekejte v kuchyňském robotu. V pánvi rozehřejte asi 1/2 dl oleje a přidejte cibuli, česnek a chilli. Počkejte, až cibule zezlátne, a přidejte do pánve lilkovou směs. Oslaďte a důkladně promíchejte.

Nakonec přidejte citronovou šťávu a ocet. Vyvařené sklenice dejte nahřát do trouby. Horké je naplňte připravenou směsí a zalijte tenkou vrstvou oleje. Zavíčkujte a nechte zchladnout.


Bylinková pečená rajčata

2 sklenice po 300 ml - příprava: 75 minut

* 600 g středních rajčat

NA NÁPLŇ:
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* 1 lžička sušené bazalky
* 1 lžička sušeného oregana
* 1 lžíce krupicového cukru
* špetka čerstvě mletého pepře
* 1 lžička soli
* 1 lžička olivového oleje

DO SKLENIC:
* 6–8 snítek čerstvého tymiánu
* 500 ml panenského olivového oleje
* 30 ml citronové šťávy

Připravte si vyvařené sklenice s víčky. Do vroucí vody ve větším hrnci vložte rajčata, vařte je 2 minuty, sceďte je a hned prudce zchlaďte v nádobě s ledovou vodou. Po chvilce rajčata vyjměte z vody a nechte oschnout. Podélně je prořízněte tak, aby se dala rozpůlit, ale zároveň obě poloviny držely u sebe. Otevřete je a rozložte řeznou plochou dolů na plech vyložený papírem na pečení. Pečte pomalu v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud se nezačnou scvrkávat. Všechny suroviny na náplň smíchejte, naplňte rajčata a přiklopte.

Rozdělte tymián do sklenic tak, aby jeho dekorativní snítky byly v hotových sklenicích u skla, pak navrstvěte naplněná rajčata a nakonec vše zalijte směsí oleje a citronové šťávy. Pokud nejsou rajčata ponořená, přilijte olej.


Nakládané kořeněné citrony

4 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut + čas na louhování

* 12–15 malých citronů
* 2 lžíce hrubozrnné soli
* 4 lžičky koření garam masala
* 2–4 chilli papričky, nakrájené na jemné proužky a zbavené semínek
* 300 ml citronové šťávy

Citrony důkladně vydrhněte kartáčkem. Vložte je do hrnce s horkou vodou a nechte asi hodinku louhovat, aby změkly. Z každého citronu odřízněte oba konce a zbytek nakrájejte na 8 klínků. Ty vložte do nekovové mísy, zasypejte směsí soli, koření a chilli papriček a promíchejte. Citrony naskládejte do vyvařených sklenic a zalijte je citronovou šťávou, aby byly ponořené. Sklenice zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom je uchovejte na chladném a temném místě.

Náš TIP: Garam masala je voňavá směs indického koření. Používá se tradičně do asijských pokrmů, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a dalších pokrmů orientální kuchyně. Obsahuje římský kmín, skořici, koriandr, pískavici, hořčici, hřebíček, pepř, anýz, zázvor, kmín a další byliny.


Jahodové čatní

5 sklenic po 200 ml - příprava: 75 minut

* 400 g krupicového cukru
* 375 ml jablečného octa
* 6 kousků kardamomu
* 1 hvězdička badyánu
* 1 celá skořice
* 6 stroužků česneku
* 6 kuliček černého pepře
* 1 chilli paprička, nakrájená najemno a zbavená semínek (nemusí být)
* 3 středně velké cibule nakrájené na tenká půlkolečka
* kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1 kg čerstvých jahod, zbavených stopek a nakrájených na čtvrtiny
* nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Do velké pánve nebo kastrolu se silným dnem nalijte 150 ml vody a do ní přidejte všechny ingredience kromě jahod, citronové šťávy a kůry. Zahřejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Potom zvyšte teplotu a nechte 40 minut probublávat, dokud směs nezhoustne.

Přidejte jahody a vařte na mírném ohni ještě 25 minut. Stále míchejte, směs bude mít tendenci se připalovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru a ještě chvilku provařte. Směs plňte do v troubě nahřátých, vyvařených sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. V této poloze nechte čatní vychladnout a ukládejte je pak na chladném a temném místě. Po otevření uchovávejte v ledničce a spotřebujte do několika dní.

Pikantní tipy

  • Naložená rajčata z receptu v tomto článku využijete jednak jako lahůdku ve studené kuchyni, jednak do omáček na těstoviny a do náplní různých slaných koláčů.
  • Zelenina i ovoce v pikantním nálevu jsou nejen skvělou delikatesou pro letní párty, ale také se mohou stát výborným „jedlým“ dárkem pro vaše nejbližší.
  • Nebojte se experimentovat. Například lahodné čatní lze připravit i z jiných druhů ovoce. Zkuste například meruňky, broskve, jablka nebo špendlíky. Plody přitom mohou být i nedozrálé.
  • Jestli jste milovníky ostrých chutí, můžete do nálevu pro nakládanou zeleninu nebo do čatní přidat nadrobno nakrájenou chilli papričku. Dodá domácí delikatese parádní říz.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…