Recepty na víkend - jarní dobroty ze špenátu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Křehké a svěže zelené špenátové lístky jsou jedněmi z prvních poslíčků jara. Nabízíme čtyři snadné a rychlé způsoby, jak je upravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Bezpochyby a beze zbytku vymažou vzpomínky na školní jídelnu!

Špenátové rolky s lososem

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 4 porce:
* 400 g listového špenátu
* 1 lžíce olivového oleje
* 3 vejce
* sůl a pepř na dochucení
* 2 čerstvé smetanové sýry (třeba s bylinkami)
* hrst kaparů
* 150 g uzeného lososa

Oprané a otřepané špenátové lístky nechte krátce zavadnout na rozehřátém oleji. Prochladlé a nahrubo nasekané je pak promíchejte s prošlehanými vejci. Osolte a opepřete a vzniklou hmotu rozetřete dotenka po plechu pokrytém pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Nechte vychladnout. Položte upečenou stranou na pracovní plochu, odstraňte pečicí papír a potřete smetanovým sýrem, poklaďte kapary a plátky lososa a stočte do pevného válečku. Zabalte jej do kuchyňské fólie a nechte asi hodinu v chladu. Poté krájejte na válečky o síle 1 až 2 cm a podávejte jako chuťovku.

Špenátová polévka

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 25 g másla
* svazek jarní cibulky, pokrájené
* 1 pórek (o váze asi 120 g), pokrájený
* 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené
* 200 g brambor, oloupaných a pokrájených
* 400 g čerstvého špenátu
* 1 l zeleninového vývaru
* 150 g zakysané smetany

V kastrolu na rozehřátém másle restujte asi 10 minut za stálého promíchávání pokrájenou zeleninu – jarní cibulku, pórek, celer a kostičky brambor. Zalijte vývarem, přiveďte k bodu varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15 minut, až brambory změknou.

Vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je chvilku zavadnout v polévkovém základu. Pak vše rozmělněte tyčovým mixérem na hladký krém.

Dochuťte, rozdělte na jednotlivé porce a podávejte se lžičkou zakysané smetany.

Knedlíčky z ricotty se špenátem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 400 g čerstvého špenátu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 balení (250 g) ricotty
* 2 velká vejce
* hrubá mouka podle potřeby
* rozpuštěné máslo k podávání
* 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
* sůl a pepř na dochucení

Opraný a okapaný špenát nechte zavadnout na rozehřátém oleji. Odstavte a nechte stranou.

Ve větší misce promíchejte lehce osolenou ricottu, prošlehaná vejce a hrubou mouku, aby vzniklo měkké a vláčné těsto podobné bramborovému. Vmíchejte do něj prochladlý špenát a tvořte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě, až vyplavou.

Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané sýrem jako lehkou večeři. Vhodnou přílohou je oblíbený salát Caprese, tvořený rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Tagliatelle se špenátem

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
400 g tagliatelle

Na špenát:
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky másla
* 2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného na plátky
* 400 g čerstvého špenátu
* 120 ml smetany ke šlehání
* 150 g mascarpone
* 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
* sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Na širší a hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo. Vložte na něj plátky česneku a opraný špenát. Jakmile zavadne, osolte ho, přilijte smetanu a mascarpone. Dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a sýrem.

Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Slijte je, pomocí pinzety stočte do hnízd. Do jejich středu dejte smetanový špenát a můžete nosit na stůl.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 7 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…