Recepty na víkend: všemi milovaná čokoláda

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pro naše jarní pokusy (a pro touhu po chutích dětství, která nikdy nezmizí) jsme zvolili všechny druhy čokolády a recepty, které jsou plné fantazie, ale zvládlo by je i dítě. A rozkvetly nám pod rukama do krásy!

Takže po lahodném dortu čokoládových snů, na nějž jsme vám přinesli recept v pondělí, navazujeme dalšími čokoládovými recepty:

Koláč à la čokoládové sušenky

Příprava: 1 hodina

Na 8-16 řezů:
* 4 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky soli
* 330 g másla
* 1 hrnek krupicového cukru bílého
* 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru přírodního
* 2 velká vejce
* vanilkový extrakt
* 250 g čokoládových úlomků

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech důkladně vymažte máslem (nebo pokryjte pečicím papírem). V míse promíchejte osolenou mouku a sodu. V jiné míse zpěňte máslo s oběma cukry, vešlehejte vejce a vanilku. Vsypte promíchanou mouku a ručním šlehačem zapnutým na nízké otáčky utřete, až se směsi spojí. Vmíchejte kousky čokolády.

Těsto rozestřete na plech a pečte 40 až 45 minut (v polovině pečení plech otočte, aby se těsto propékalo stejnoměrně). Nechte na plechu vychladnout a pak krájejte na řezy.

Koláč z mléčné čokolády a arašídového másla

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 8 řezů:
* hotové těsto (listové nebo křehké)
* 100 g mléčné čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1/3 hrnku arašídového másla
* polomáčené sušenky
* bílá čokoláda na posypání

Těsto rozválejte do tvaru placky a přemístěte do kulaté zapékací formy (pro listové ani pro křehké těsto není třeba formu vymazávat tukem, můžete ale vyložit pečicím pepírem). Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Předpečený korpus nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu promíchejte se smetanou a arašídovým máslem. Vzniklou hmotu vlijte do vychladlého korpusu a nechte v chladu (nejlépe přes noc) ztuhnout.

Ozdobte nahrubo podrcenými sušenkami, hoblinkami z bílé čokolády a podávejte.

Rozhodli jsme se vytvořit vlastní, ne zrovna obvyklé barevné koktejly, které jsou ale tak husté, že jde spíš o koktejlový krém. Zatímco mléčnou, tmavou ani bílou čokoládu barvit nemusíte, v pastelových verzích se vyplatí spojit síly s ovocným pyré a také s jemnými, lahodnými oleji, jako je pistáciový a avokádový. Barví krásně, skvěle chutnají a jsou navíc, podobně jako ovocná pyré, i zdravé. Čokoholici všech věků budou okouzleni!

Pestrobarevné čokoládové pěny

Příprava: 10 minut

Na 4 porce:
* 100 g kvalitní mléčné nebo tmavé čokolády
* 250 g kvalitní bílé čokolády
* asi 500 ml smetany ke šlehání
* 300 g červeného ovoce, například malin nebo jahod, i mraženého
* 2-3 kompotované nebo mražené meruňky, nektarinky či kousek manga
* několik lžiček pistáciového nebo avokádového oleje

Každou čokoládu (nalámanou na kousky) zvlášť pozvolna rozpusťte ve smetaně, nejlépe ve vodní lázni. Mléčnou a nebarvenou bílou čokoládu vlijte do nádobek a dejte vychladnout.

Červené ovoce a meruňky také zvlášť krátce povařte v malém množství vody, rozmixujte a propasírujte přes síto. Promíchejte s ještě teplou bílou čokoládou se smetanou.

Na zelenkavý odstín přibarvíte několika lžičkami pistáciového nebo avokádového oleje. Nechte v chladu ztuhnout, ozdobte a podávejte.

Cheesecake z bílé čokolády

Příprava: 80 minut

Na 8 řezů:

Korpus:
* 1 hrnek drcených sušenek
* 3 lžíce krupicového cukru
* 1/2 hrnku rozpuštěného másla

Náplň:
* 250 g malin
* 2 lžíce cukru
* 2 lžičky maizeny
* 2 hrnky úlomků bílé čokolády
* 1/2 hrnku 30% smetany
* 250 g plnotučného tvarohu
* 1/2 hrnku cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu

Na korpus spojte sušenkové drobky, cukr a rozpuštěné máslo a směs vymačkejte na dno a boky formy s odepínacím dnem. Nyní si připravte náplň. Několik malin nechte stranou a zbytek povařte asi 5 minut s 2 lžícemi cukru, škrobem a 120 ml vody dohusta. Propasírujte přes síto.

Troubu předehřejte na 165 °C. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu se smetanou a směs dohladka promíchejte. Tvaroh utřete s cukrem také dohladka a po jednom zapracujte vejce. Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Polovinu směsi vlijte do korpusu, zakapejte 3 lžícemi malinové omáčky, vlijte druhou polovinu tvarohu a znovu zakapejte malinovou omáčkou. Špičkou nože promíchejte, aby vzniklo mramorování. Pečte 55 až 60 minut, až náplň zpevní.

Nechte vychladit (nejlépe přes noc) a podávejte se zbylou omáčkou, ozdobené malinami.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 4/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…