RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Teplé počasí pomaličku začíná odnášet touhu po vydatných jídlech a naše chuťové pohárky se naopak již těší na saláty. Vyzkoušejte je a uvidíte, že vás zasytí a zároveň vám dodají energii!

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

Bramborový salát s pistáciemi

4 porce příprava: 45 minut

750 g brambor typu A, 75 ml extra panenského olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, mořská sůl, hrubě mletý barevný pepř, hrst plocholisté petržele, 1 bílá cibule, 2 hrsti pražených pistácií, hoblinky parmazánu

Brambory (vybírejte spíš menší) omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky (klidně trochu větší). Ještě teplé brambory zalijte olivovým olejem a vinným octem, přidejte sůl, pepř a nasekanou petržel a pořádně promíchejte. Nechte asi 10 minut odležet a podle chuti přidejte olej a ocet, brambory ho do sebe vsáknou opravdu hodně! Nakonec vmíchejte nakrájenou cibuli a nasekané pistácie. Před podáváním posypte parmazánem.

Čočkový salát s rajčaty a polníčkem

4 porce příprava: 45 minut

600 g čočky, bílý vinný ocet, sůl a pepř, 250 g pancetty nebo kouřem uzené slaniny, 1 červené cibule, 2 velké hrsti polníčku, 400 g cherry rajčátek, 75 ml italského dresinku

Italský dresink: Do misky nalijte 100 ml extra panenského olivového oleje – na jeho chuti a vůni závisí úspěch celého dresinku. Podle chuti přidejte 2–3 lžíce bílého vinného octa a 1–2 lžíce citronové šťávy. Metličkou prošlehejte, až vznikne lehká emulze. Pak už stačí dochutit 1 stroužkem utřeného česneku, trochou strouhaného parmazánu, lístky čerstvého tymiánu, mořskou solí a hrubě mletým pepřem. Před podáváním vždy promíchejte!

Čočku uvařte v osolené a lehce okyselené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte. Podle toho, jestli chcete salát podávat teplý nebo studený, nechte vychladnout. Než se čočka uvaří, připravte si zbytek surovin. Pancettu nakrájejte na malé kostičky a orestujte. Cibuli nakrájejte najemno. Polníček omyjte a nechte osušit. Rajčátka nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Vše promíchejte s čočkou a dresinkem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zastříkněte citronovou šťávou.

Condiglione

4 porce příprava: 30 minut

4 vejce, 1 římského salátu, 1 žlutá nebo oranžová paprika, 1 okurka, 2–3 rajčata, 1 červené cibule, 2 hrsti rukoly, 8–12 filetů z ančoviček v soli, 100 g tuňáka v plechovce, 50 g černých oliv, čerstvá bazalka, červený vinný ocet, extra panenský olivový olej, 1 stroužek česneku, růžový pepř, mořská sůl

Vejce uvařte natvrdo. Všechnu zeleninu očistěte. Salát natrhejte, papriku, rajčata a okurku nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Vše i s rukolou promíchejte. Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, ančovičky nechte okapat, tuňáka a olivy sceďte. Asi 50 ml olivového oleje smíchejte s vinným octem (podle chuti asi 1–2 lžíce) a utřeným česnekem a promíchejte se zeleninou. Nachystaný salát servírujte na talíře a ozdobte vejci, ančovičkami, tuňákem a olivami. Podávejte i s růžovým pepřem a vločkovou mořskou solí.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Dnes | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…