Recepty z domácího jogurtu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Zapojte ho do svých kulinárních experimentů jako naše redaktorka Jana a budete koukat, co dovede.

Jogurtová pizza

1 menší pizza - příprava: 30 minut

* 250 g polohrubé mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 150 g bílého jogurtu
* 1 vejce
* sůl
* tuk na vymazání plechu nebo koláčové formy
* 150 g bílého jogurtu
* žampiony
* šunka
* čerstvá bazalka
* olivový olej
* sůl a pepř

Z mouky, prášku do pečiva, jogurtu a vejce vypracujte těsto, vyválejte ho a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete směsí z jogurtu, oleje a soli. Obložte šunkou a žampiony nakrájenými na silnější plátky. Po dopečení pokapejte olivovým olejem, dozdobte čerstvou bazalkou a dochuťte pepřem a solí.


Kuřecí řízky v jogurtu

6 porcí - příprava: 15 minut + odležení

* 500 g kuřecích prsou
* 300 g bílého jogurtu
* 2 vejce
* 4 stroužky česneku
* sůl a pepř
* strouhanka

Jogurt, prolisovaný česnek, sůl a pepř promíchejte, do směsi ponořte kuřecí řízky a nechte přes noc odležet v ledničce. Pak je vyjměte z jogurtové marinády a důkladně obalte ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji a podávejte se salátem z rukoly a cherry rajčátek.

NÁŠ TIP: Do jogurtové marinády můžete přidat také své oblíbené bylinky. Dodají masu zajímavý šmak.


Zapečené filé s cuketou a paprikami

2 porce - příprava: 20 minut

* 2 plátky tresky
* 1 žlutá paprika
* žampiony
* 1 cuketa
* 150 g bílého jogurtu
* asi 100 g strouhaného sýra
* sůl a pepř
* máslo
* olivový olej

Plátky tresky nejdříve rychle orestujte na pánvi. Zeleninu nakrájejte na plátky, vyložte s ní pekáč vymazaný máslem, pokapejte olejem, osolte a navrch položte orestovanou rybu. Polijte zálivkou připravenou z jogurtu, nastrouhaného tvrdého sýra, soli a pepře. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Podávejte s bramborovou kaší.


Bublanina s lesním ovocem

6 porcí - příprava: 45 minut

* 2 kelímky bílého jogurtu
* 2 kelímky polohrubé mouky
* 1,5 kelímku krupicového cukru
* 1 prášek do pečiva
* 2 vejce
* 4 lžíce oleje
* 1 vanilkový cukr
* 350 g zmraženého lesního ovoce
* olej a mouka na vysypání

V míse promíchejte nejdříve všechny tekuté suroviny, pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. To nalijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Posypte ovocem, které jste předtím obalili v polohrubé mouce. Pečte na 180 °C asi 30 až 40 minut.


Avokádové smoothie

2 porce - příprava: 10 minut

* 1 avokádo
* 1/2 salátové okurky
* 300 g bílého jogurtu
* 1 zelená chilli paprička
* 2 lžíce čerstvého koriandru
* 1/2 limetky
* led
* tortilly nebo křehký kukuřičný chlebíček

Do mixéru dejte dužninu z avokáda, oloupanou a nakrájenou okurku, jogurt, nadrobno nakrájenou chilli papričku, koriandr a šťávu z 1 limetky. Přidejte led a rozmixujte. Podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebíčkem.

NÁŠ TIP: Toto smoothie můžete podávat nejen k svačině, ale také jako předkrm.


Ovesné smoothie s malinami

4 porce - příprava: 5 minut

* 1 hrnek ledu
* 1/2 hrnku malin
* 1/2 hrnku bílého jogurtu
* 1 banán
* 1/2 hrnku ovesných vloček
* 1/2 avokáda
* 1 lžíce medu
* 1 hrnek kokosového mléka
* lístky máty na ozdobu

Na dno mixéru dejte led, zalijte kokosovým mlékem, přidejte ostatní suroviny a vše rozmixujte dohladka. Podávejte ozdobené lístkem máty.

NÁŠ TIP: Místo čerstvých malin můžete použít mraženou směs lesního ovoce nebo jahod.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…