Recepty z hub

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Houby rostou téměř po celý rok – od jara až do počátku zimy. Pravé houbové žně jsou však od konce léta a na podzim. Přesto se houbařská sezóna rozděluje na dvě vlny. První trvá od poloviny května až do poloviny července. Druhá nastává v srpnu a pokračuje až do poloviny října. Přinášíme vám tři možnosti jak s úlovkem naložit.



Houby po italsku

500 g čerstvých hub
150 g Mascarpone
2 lžíce strouhaného sýra Pecorino, přpadně nahradíme parmezánem
3 stroužky česneku
svazek posekané petrželky
necelá půl-lžička hrubě mletých papriček Peperoncini
máslo
panenský olivový olej

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, česnek nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousek másla, přidáme česnek a chvíli restujeme na mírném ohni, dáme pozor, aby nezačal hnědnout. Přidáme houby, část (hrst) petrželky, dostatečně osolíme, zalijeme cca 1 dcl vody a necháme dusit. Když jsou houby měkké a zůstane nam trochu tekutiny (můžeme přidat během dušení trochu vody-záleži kolik vody pustí houby), odstavíme z ohně a přidáme mascarpone, pecorino, peperoncino, ješte trochu petrželky a promícháme dokud se mascarpone nerozpustí. Podáváme s těstovinami nebo s čerstvým pečivem.

Houbovka a rozpeky

Polévka

100 g sušených hub
1 cibule
40 g másla
40 g hladké mouky
sůl
pár kapek octa

Rozpeky

500 g hladké nebo polohrubé mouky
špetka soli a cukru
15 g droždí
150 g sádla

Nejprve si připravte rozpeky. Z droždí, špetky cukru a mouky a trochy vlažné vody udělejte kvásek. Přidejte do zbylé osolené mouky, vlijte rozpuštěný tuk a tolik vlažné vody, aby vzniklo těsto husté asi jako na buchty. Nechte vykynout zakryté čistou utěrkou. Z vykynutého těsta pak tvarujte menší ploché vdolky a potřené vodou je pečte na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C
asi 20 minut.

Zatímco těsto kyne, uvařte polévku. Houby namočte do vlažné vody a nechte nabobtnat. Jemně je nasekejte, vodu ale nevylévejte. Na másle osmažte najemno pokrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla a poté ji zaprašte moukou. Vzniklou jíšku zalijte vodou z hub a dolijte do požadovaného objemu. Osolte, promíchejte, aby se v polévce neutvořily hrudky, přidejte houby, ještě minimálně deset minut povařte. Nakonec osolte a podle chuti okyselte.


Houbová žemlovka

800 g hub
70 g slaniny
550 g veka
1 cibule
250 ml mléka
4 vejce
špetka soli, pepře a oregana
40 g másla + máslo na vymazání pekáče
1 kapie
špetku petrželky a cibulové natě

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…