Recepty z masa a kostí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Autorka dnešního článku, Lenka Požárová, strávila měsíc v řeznictví, kde sbírala nejen nové zkušenosti, ale také inspiraci. Zde jsou její nejnovější recepty a tipy.

Crumble s jablky, mrkví a morkovou drobenkou

forma o Ø 28 cm - příprava: 50 minut

* 3 mrkve (250 g)
* 3 větší sladkokyselá červená jablka (700 g)
* 1 lžíce citronové šťávy
* kůra z 1/2 biocitronu
* 2 tobolky kardamomu
* 1 lžička krupicového cukru
* máslo na vymazání formy

DROBENKA:
* 80 g polohrubé mouky
* 80 g krupicového cukru
* 80–100 g morku z morkových kostí
* 25 g plátkových mandlí

Mrkev nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm, vhoďte do vroucí vody a povařte 5 minut. Sceďte. Jablka nakrájejte na kousky. Promíchejte s citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou. Tobolky kardamomu roztlučte, vyjměte zelenou slupku, tu vyhoďte a semínka roztlučte v hmoždíři se lžičkou cukru. Smíchejte s mrkví a jablky, nasypte do vymazané formy a posypte drobenkou. Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Lenka: „Když mi kolegyně Markéta v řeznictví vyprávěla, že peče sádlovou bábovku a morek přidává do jablečno-tvarohového koláče, polkla jsem. Musela jsem to hned zkusit. Po svém.“


Pupek plněný lískovými oříšky s chilli

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 800–900 g hovězího pupku nebo telecího hrudí
* 2 lžíce sádla
* 2 cibule
* sůl
* 700 g brambor
* 300 g petržele
* silný plátek másla

NÁDIVKA:
* 100 g pražených loupaných lískových oříšků
* velká hrst otrhané hladkolisté petrželky
* 1 lžička chilli pasty (sambal, harissa atd.)
* 1 lžička olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl

Tyčovým mixérem nasekejte suroviny na nádivku. Směsí potřete maso, srolujte ho a pevně svažte do rolky. Tu opečte na sádle ze všech stran dozlatova. Cibuli nakrájejte, rozprostřete na dno pekáče, položte do ní maso, podlijte 100 ml vody, osolte a zakryté pečte při 150 °C doměkka, asi 2 až 2,5 hodiny. Brambory s petrželí oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka. Sceďte, přidejte máslo a rozmačkejte s trochou horké vody na kaši. Dosolte. Maso nakrájejte na plátky, přelijte šťávou a podávejte s kaší a cibulkou.

Lenka: „Bavilo mě pozorovat hbité prsty řezníků při vázání masa. Na svázaný pečený pupek jsem se chystala dlouho. A kdy jindy ho vyzkoušet než teď?“


Grilovaná květová špička se špenátovo-ředkvičkovým salátem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 kg květové špičky nakrájené na silné plátky (asi 1,5 cm)
* 2 silné plátky másla
* sůl a pepř

SALÁT:
* 1,5 svazku ředkviček
* 1 větší kedlubna
* 400 g listového špenátu
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžička medu
* 2 lžíce olivového oleje

Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, kedlubnu na slabé proužky velikosti sirek. Vše smíchejte s listovým špenátem. Dresink připravte rozšleháním limetkové šťávy s medem a olejem. Maso položte na rozpálenou pánev tukovou vrstvou dolů a opečte (asi 1 minutu). Pomocí kleští maso otočte na stranu a ogrilujte ve vypečeném tuku po každé straně (2 minuty). Maso na plechu vložte do trouby předehřáté na 100 °C asi na 5 minut. Mezitím promíchejte salát s dresinkem a rozdělte na talíře. Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit plátky másla. Maso rozdělte na talíře a polijte šťávou a máslem. Dochuťte solí a pepřem.

Lenka: „Přiznávám, než jsem začala pracovat v řeznictví, o květové špičce jsem toho moc neslyšela. Steaky z libového masa s lehkým tukovým mramorováním a silnou tukovou vrstvou po straně si tu vychutnával nejeden zákazník.“

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…