Řecká božská kuchyně

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Nádherná středozemní destinace je nejen kolébkou starověké civilizace, ale také kulinárním nebem. Od salátu přes maso na jehle až po slaďoučké dezerty nabízí nekonečnou inspiraci.

Lilky plněné jehněčím masem a zeleninou

6 porcí - příprava: 45 minut

* 6 menších lilků
* sůl a pepř
* 400 g mletého jehněčího masa
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 1 žlutá paprika
* 3 menší rajčata
* 2 stroužky česneku
* 6 lžic strouhané fety
* 1 hrst plocholisté petržele

Lilky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Nakrájejte ji a odložte stranou. Vnitřek lilku lehce osolte a opepřete, položte řezem dolů na papírový ubrousek a nechte vypotit.

Maso orestujte a dochuťte solí a pepřem. Pak ho vyjměte a na stejné pánvi na troše oleje zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata i dužninu z lilku a restujte.

Pak osolte, opepřete a dochuťte lisovaným česnekem. Vmíchejte rozdrobenou fetu a orestované maso. Směsí naplňte lilky a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C – asi 25 minut. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.


Řecký salát

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 zelená paprika
* 1 salátová okurka
* 12 cherry rajčátek
* 1 červená cibule
* 150 g fety
* několik listů salátu
* 1/2 hrnku černých oliv
* olivový olej
* citronová šťáva
* pepř a sůl
* pita chléb (nemusí být)

Papriku, okurku i rajčátka omyjte, očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na tenčí plátky, fetu na kostky. Listový salát opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Vše dejte do mísy, přidejte olivy, zakápněte olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.

Náš TIP: Do salátu zkuste pro změnu přidat nasekané lístky oregana nebo jiné bylinky a prolisovaný stroužek česneku.


Musaka

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 3 lilky
* 500 g brambor
* 700 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
* 2 velké cibule
* 3 stroužky česneku
* 100 ml červeného vína
* 1 lžička mleté skořice
* 400 g drcených rajčat
* sůl a pepř
* 1 hrnek strouhaného sýra
* olej na smažení

BEŠAMEL:
* 5 lžic másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 400 ml plnotučného mléka
* 4 žloutky
* špetka mletého muškátového oříšku

Lilek nakrájejte na plátky, lehce je osolte a nechte vypotit (nejlépe na cedníku nebo sítku). Brambory uvařte do poloměkka a nakrájejte na plátky. Lilek osušte a postupně spolu s bramborami orestujte na oleji. Dejte stranou.

Ve velkém kastrolu nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte maso a restujte. Pak přidejte česnek, víno, drcená rajčata a skořici. Duste, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte a opepřete.

Teď přijde na řadu bešamel: z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte asi polovinu mléka a provařte, až omáčka zhoustne. Případně nařeďte podle potřeby. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Odstavte z plotny, zašlehejte žloutky a povařte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem a střídavě vrstvěte plátky brambor a lilku, masovou směs, bešamel a sýr. Dejte péct na 45 minut dozlatova.


Vepřové souvlaki s citronem

6 porcí - příprava: 50 minut + chlazení

* 1000 g vepřové plece
* 3 citrony
* lístky oregana na ozdobu
* pita chléb k podávání

CHILLI PASTA:
* 1 červená chilli paprička
* hrst kaparů
* šťáva z 1/2 citronu
* čerstvě mletý pepř
* hrubá mořská sůl
* olivový olej
* oregano

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Ty napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Lehce osolte a opepřete. Do větší nádoby nalijte olivový olej a do něj špízy ponořte. Alespoň na hodinu dejte chladit.

Potom je ze všech stran ogrilujte, potřete chilli pastou, zakryjte alobalem a nechte na teplém místě. Pita chleba dejte na chvilku prohřát na gril. Podávejte společně se souvlaki dochucenými hrubou mořskou solí a na kousky nakrájeným citronem.

Náš TIP: Řekové ke špízům podávají tradiční omáčku tzatziki, hranolky a salát z papriky, rajčat, oliv a sýra feta. Místo vepřového masa můžete použít také kuřecí nebo jehněčí.


Revani s ořechy a medem

1 plech - příprava: 50 minut

* 1 hrnek vlašských ořechů
* 2 hrnky hrubé mouky + na vymazání
* 1 lžíce prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* špetka soli
* 1/2 lžičky mleté skořice
* několik rozdrcených hřebíčků
* 1 hrnek změklého másla
* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 6 vajec
* 180 ml bílého řeckého jogurtu
* 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu

SIRUP:
šťáva z 1 citronu
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku medu
máslo na vymazání
moučkový cukr na ozdobu

Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte najemno (pár si jich nechte na ozdobu). V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a hřebíček.

Do druhé mísy dejte změklé máslo, cukr a žloutky a utřete do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do máslového krému postupně vmíchejte obsah první misky střídavě s jogurtem, vmíchejte strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 25 minut na 180 °C.

Mezitím si připravte sirup: v kastrůlku zahřejte 3/4 hrnku vody, kůru z 1/2 citronu, cukr a med k bodu varu, pak zmírněte plamen a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nakonec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Když je koláč upečený, propíchejte ho na několika místech špejlí a přelijte sirupem. Navrch můžete ozdobit kousky ořechů. Podávejte vychladlý, nakrájený na porce a poprášený moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 5 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…