Říjnová tabule může být veselejší - 4 barevné recepty pro vás

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Dejte v kuchyni slovo červené čekance, oranžové dýni nebo zelené kapustě. Říjnová tabule může být mnohem veselejší, než jste čekali.

Kuře v bylinkové strouhance na kapustových listech

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 hlávky kapusty
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 1 hrnek hladké mouky
* 1 hrnek strouhanky
* 1 lžička lístků tymiánu
* 1 lžička posekaného rozmarýnu
* olej na smažení
* 1 lžíce másla
* kerblík

Listy kapusty vložte do vroucí vody a 5 minut je povařte. Pak je vyndejte, zchlaďte a nakrájejte na kousky. Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rozšlehejte vejce, připravte si hladkou mouku a strouhanku, do které přidejte lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Připravené kuřecí plátky obalujte v hladké mouce, vejcích a bylinkové strouhance.

V hluboké pánvi zahřejte vrstvu oleje a obalené kuřecí plátky v něm smažte dozlatova. V druhé pánvi rozpusťte máslo. Vložte do něj předvařené listy kapusty a krátce je poduste. Dochuťte solí a pepřem. Na talíř naskládejte kapustu, přidejte překrojené osmažené kuřecí plátky, posypte lístky kerblíku a pokapejte máslem.

Náš TIP: Do strouhanky zkuste přidat i jiné bylinky, třeba jen petrželku. Kapustu zase můžete nakrájet na jemné nudličky a lehce okyselit citronem.

Rizoto s červenou čekankou

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 šalotky
* 4 lžíce olivového oleje
* 400 g rýže arborio
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 l drůbežího vývaru
* 2 malé čekankové puky
* 2 snítky tymiánu
* 100 g parmazánu
* 20 g másla
* sůl a pepř

Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a nechte ji na něm zesklovatět. Pak vsypte rýži a promíchejte. Vlijte víno a za stálého míchání nechte svařit. Potom postupně přilévejte vývar, vařte a míchejte.

Čekanku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do rizota s poslední dávkou vývaru. Vsypte lístky tymiánu a krátce provařte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a máslo a pečlivě promíchejte, aby bylo rizoto husté a krémové. Dochuťte solí a pepřem. Navrch můžete přidat zbylé listy čekanky orestované na oleji.

Dýňové suflé

6 formiček o Ø 8 cm - příprava: 75 minut

* 1 dýně hokkaidó
* špetka skořice
* špetka sušeného zázvoru
* špetka muškátového květu
* 4 lžíce másla + kousek na vymazání formiček
* 1/4 hrnku hladké mouky
* špetka soli
* 1 hrnek polotučného mléka
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 vejce
* 1 hrnku krystalového cukru

Dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Ty vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly potopené, přidejte koření a vařte asi 20 minut doměkka. Pak sceďte a dýni rozmixujte nebo propasírujte. Získáte tak zhruba 200 g hladkého dýňového pyré. Nechte ho vychladnout.

Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací formičky na suflé vymažte máslem a vyložte proužky pečicího papíru. Připravte si hluboký plech, do kterého formičky vyskládáte.

V kastrolu rozpusťte máslo. Když se rozpustí, prosejte do něj mouku se solí a krátce orestujte, jako když připravujete světlou jíšku. Vlijte mléko, rozmíchejte metličkou a zhruba 3 minuty vařte. Sundejte z ohně a vmíchejte připravené dýňové pyré a hnědý cukr.

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vmíchejte do dýňového těsta. Z bílků s krystalovým cukrem ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do směsi. Těsto rozdělte do formiček a vyskládejte je na plech. Potom do něj vlijte vodu, aby sahala zhruba do poloviny formiček. Dejte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 30 minut.

Houbové ragú s nudlemi

4 porce - příprava: 40 minut + odležení

NA NUDLE:
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 vejce
* 1 lžíce rostlinného oleje

NA RAGÚ:
* 200 g čerstvých hub
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 50 ml zeleninového vývaru
* 100 ml smetany 12%
* hrst lístků petrželky

Připravte si těsto na nudle. Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujte na hladké těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet zabalené ve fólii. Po odležení těsto rozválejte. Nakrájejte ho na široké nudle a dejte je vařit do vroucí osolené vody.

Houby očistěte, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V pánvi zahřejte olej a orestujte na něm houby. Pak přidejte šalotku a česnek a krátce opečte. Podlijte vínem a nechte ho vydusit. Zalijte vývarem a krátce provařte.

Nakonec přilijte smetanu, prohřejte a sundejte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte uvařené nudle a promíchejte. Na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Nudle si můžete koupit už hotové nebo je připravit z plátů na lasagne. Houby použijte jakékoli. Když přijdete z lesa s prázdnou, zkuste třeba hlívu nebo šitake.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…