Rychlé a lahodné večeře na celý týden

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle vměstná i příprava na první pohled složitější večeře.

Pondělí

Vafle se špenátem a vejci

4 porce, příprava: 20 minut

* 100 g másla
* 8 žampionů
* 2 chilli papričky
* sůl a pepř
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 100 g baby špenátu
* 1 balení vaflí
* 4 vejce
* brynza

Na 50 g másla orestujte na plátky nakrájené žampiony s chilli papričkami, osolte a opepřete. Na druhé pánvi na zbylém másle orestujte na plátky nakrájené šalotky s česnekem, přidejte spařený baby špenát, dochuťte. Podávejte s dozlatova orestovanými vafl emi, volskými oky a brynzou.


Úterý

Obalovaná kuřecí křídla

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg kuřecích křídel
* olivový olej
* sůl a pepř
* 2 lžíce medu
* 2 hrsti petrželky
* 1 chilli paprička
* šťáva z 1 pomeranče
* olej na smažení

NA OBALENÍ

* hladká mouka
* 3 vejce
* 100 ml smetany
* 12% kukuřičné lupínky

Kuřecí křídla očistěte, naporcujte a potřete marinádou z olivového oleje, soli, pepře, medu, nasekané petrželky i chilli papričky a pomerančové šťávy. Pak je obalte v hladké mouce, rozšlehaných osolených vejcích se smetanou a na závěr v nadrcených kukuřičných lupíncích. Smažte (ideálně ve fritovacím hrnci na 180 °C) asi 12 minut.

NÁŠ TIP: Kukuřičné lupínky nejlépe nadrtíte tak, že je přendáte do uzavíratelného svačinového sáčku a přejížděním válečku je na pracovní ploše snadno rozdrtíte.


Středa

Omeleta s krevetami

4 porce, příprava: 15 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 6 jarních cibulek
* 8 předvařených krevet
* 6 vajec
* 50 ml smetany
* sůl a pepř
* 1 chilli paprička
* kůra z limetky

Na oleji orestujte jarní cibulky v celku, přidejte krevety a zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, solí a pepřem. Zasypte nasekanou chilli papričkou a kůrou z limetky. Smažte dozlatova.


Čtvrtek

Topinky s guacamole a tuňákem

4 porce, příprava: 20 minut

* 8 plátků chleba na topinky
* olej na smažení
* 2 stroužky česneku
* 300 g tuňáka v konzervě
* 200 g kaparů
* sůl a pepř
* výhonky řeřichy

GUACAMOLE PASTA

* 2 avokáda
* 2 rajčata
* 1 šalotka
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 hrst koriandru
* sůl a pepř

Připravte si guacamole pastu: dužninu z avokáda rozmělněte, přidejte najemno nasekaná rajčata a šalotku, citronovou šťávu, koriandr, sůl a pepř. Plátky chleba orestujte z obou stran na oleji. Potřete stroužky česneku a guacamole pastou, přidejte slité maso z tuňáka a nakrájené kapary, osolte, opepřete a ozdobte výhonky řeřichy a cibulí.


Pátek

Polévka se zeleným čajem

4 porce, příprava: 10 minut

* 800 ml zeleninového vývaru
* zelený čaj v sáčku
* 2 cm zázvoru
* 1 lžička sójové omáčky
* 12 ředkviček
* 2 šalotky
* 4 hrsti kadeřávku
* 200 g bílých fazolí v konzervě
* sůl a pepř
* šťáva z 1 limetky

Vývar přiveďte k varu, odstavte a dejte do něj louhovat zelený čaj a plátky zázvoru. Po třech minutách čaj i zázvor vyjměte a přilijte sójovou omáčku. Mezitím si do misek připravte na plátky nakrájené ředkvičky, šalotky, nasekaný kadeřávek a fazole. Zalijte horkým vývarem a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…