Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Zajímavá večeře může být hotová dřív, než si děti napíšou úkoly. Překvapte rodinu slanými šátečky, rafinovanými toasty, rybou nebo tortillami se zelím a masem.

Pondělí: Sendvič se slaninou a volským okem

4 porce - příprava: 20 minut

* olivový olej
* 8 toastových chlebů
* 12 plátků anglické slaniny
* 4 vejce
* sůl a pepř
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 4 jarní cibulky
* rukola

Na grilovací pánvi rozehřejte trošku olivového oleje. Vložte na ni toastový chléb a ogrilujte jej z obou stran dozlatova. Na vedlejší pánvi orestujte plátky anglické slaniny a rozklepnutá vejce, osolte a opepřete. Toastový chléb potřete hořčicí, obložte orestovanou slaninou a vejci, zasypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte s rukolou.


Úterý: Morčák s fazolkovými bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 větší morčáky (mořský vlk)
* zelený pepř ve slaném nálevu
* koriandr
* sůl a pepř
* olivový olej
* 500 g brambor typu A
* 4 jarní cibulky
* 250 g zelených fazolek
* petrželka na ozdobu

Rybu očistěte, přendejte do pekáčku a svrchní část kůže zlehka nařízněte. Vetřete slitý a nadrcený zelený pepř, nasekaný koriandr, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Brambory i se slupkou vařte 15 minut. Pak slijte, nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji je orestujte společně s nasekanou jarní cibulkou a zelenými fazolkami. Dochuťte solí a pepřem, na talíři ozdobte ještě petrželkou.


Středa: Jarní šátečky se sýrem a bylinkami

4 porce - příprava: 30 minut

* 3 vejce + 1 na potření
* 200 g sýra feta
* 1 lžička olivového oleje
* 4 jarní cibulky
* šalvěj
* petrželka
* oregano
* sůl a pepř
* 2 balení listového těsta

V míse rozšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte olivový olej, nasekané jarní cibulky a bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Listové těsto rozložte (nebo rozválejte) a vykrájejte čtverce o velikosti 10 x 10 cm, lžičkou klaďte náplň na střed a přeložte do trojúhelníku. Okraje pevně přimáčkněte. Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut. Náš TIP: Jako náplň můžete použít také směs ricotty s bylinkami, solí a pepřem. Zkuste do ní přidat ještě nasekaná sušená rajčata nebo chilli papričky.


Čtvrtek: Gnocchi s chilli pestem

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g gnocchi
* 100 g sušených rajčat
* 20 g bazalky
* 1–2 chilli papričky
* 40 g pecorina
* 60 g parmazánu
* 60 g nesolených kešú oříšků
* 2 stroužky česneku
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř
* jarní cibulka
* oregano

Připravte si pesto: do mixovací nádoby přendejte sušená rajčata, omytou a osušenou bazalku, nakrájené chilli papričky, nastrouhané sýry, oříšky, česnek a vše zalijte olejem. Rozmixujte v pesto. Dochuťte. Ve vroucí vodě vařte 1 minutu gnocchi. Když vyplavou, jsou hotové. Slijte je, promíchejte s pestem a přendejte na talíře. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a lístky oregana.

NÁŠ TIP: Místo gnocchi můžete použít také jakékoli své oblíbené těstoviny. Nakonec je ještě ozdobte hoblinkami parmazánu.


Pátek: Tortilly plněné zelím a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 hlávky menšího červeného zelí
* 4 kuřecí prsa
* olivový olej
* sůl a pepř
* 8 tortill
* 80 g plátků mandlí
* libeček

Červené zelí nasekejte na tenčí plátky a spařte vroucí vodou. Nechte okapat. Kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Maso dejte stranou a ještě krátce na pánvi poduste zelí. Připravte si tortilly, do jejich středu přendejte měkké zelí, navrch kuřecí steak (můžete jej i nakrájet na plátky), zasypte plátky mandlí, ozdobte libečkem, zakapejte olivovým olejem a zarolujte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Dnes | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Dnes | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Včera | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

20. 1. | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…