Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Zajímavá večeře může být hotová dřív, než si děti napíšou úkoly. Překvapte rodinu slanými šátečky, rafinovanými toasty, rybou nebo tortillami se zelím a masem.

Pondělí: Sendvič se slaninou a volským okem

4 porce - příprava: 20 minut

* olivový olej
* 8 toastových chlebů
* 12 plátků anglické slaniny
* 4 vejce
* sůl a pepř
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 4 jarní cibulky
* rukola

Na grilovací pánvi rozehřejte trošku olivového oleje. Vložte na ni toastový chléb a ogrilujte jej z obou stran dozlatova. Na vedlejší pánvi orestujte plátky anglické slaniny a rozklepnutá vejce, osolte a opepřete. Toastový chléb potřete hořčicí, obložte orestovanou slaninou a vejci, zasypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte s rukolou.


Úterý: Morčák s fazolkovými bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 větší morčáky (mořský vlk)
* zelený pepř ve slaném nálevu
* koriandr
* sůl a pepř
* olivový olej
* 500 g brambor typu A
* 4 jarní cibulky
* 250 g zelených fazolek
* petrželka na ozdobu

Rybu očistěte, přendejte do pekáčku a svrchní část kůže zlehka nařízněte. Vetřete slitý a nadrcený zelený pepř, nasekaný koriandr, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Brambory i se slupkou vařte 15 minut. Pak slijte, nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji je orestujte společně s nasekanou jarní cibulkou a zelenými fazolkami. Dochuťte solí a pepřem, na talíři ozdobte ještě petrželkou.


Středa: Jarní šátečky se sýrem a bylinkami

4 porce - příprava: 30 minut

* 3 vejce + 1 na potření
* 200 g sýra feta
* 1 lžička olivového oleje
* 4 jarní cibulky
* šalvěj
* petrželka
* oregano
* sůl a pepř
* 2 balení listového těsta

V míse rozšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte olivový olej, nasekané jarní cibulky a bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Listové těsto rozložte (nebo rozválejte) a vykrájejte čtverce o velikosti 10 x 10 cm, lžičkou klaďte náplň na střed a přeložte do trojúhelníku. Okraje pevně přimáčkněte. Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut. Náš TIP: Jako náplň můžete použít také směs ricotty s bylinkami, solí a pepřem. Zkuste do ní přidat ještě nasekaná sušená rajčata nebo chilli papričky.


Čtvrtek: Gnocchi s chilli pestem

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g gnocchi
* 100 g sušených rajčat
* 20 g bazalky
* 1–2 chilli papričky
* 40 g pecorina
* 60 g parmazánu
* 60 g nesolených kešú oříšků
* 2 stroužky česneku
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř
* jarní cibulka
* oregano

Připravte si pesto: do mixovací nádoby přendejte sušená rajčata, omytou a osušenou bazalku, nakrájené chilli papričky, nastrouhané sýry, oříšky, česnek a vše zalijte olejem. Rozmixujte v pesto. Dochuťte. Ve vroucí vodě vařte 1 minutu gnocchi. Když vyplavou, jsou hotové. Slijte je, promíchejte s pestem a přendejte na talíře. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a lístky oregana.

NÁŠ TIP: Místo gnocchi můžete použít také jakékoli své oblíbené těstoviny. Nakonec je ještě ozdobte hoblinkami parmazánu.


Pátek: Tortilly plněné zelím a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 hlávky menšího červeného zelí
* 4 kuřecí prsa
* olivový olej
* sůl a pepř
* 8 tortill
* 80 g plátků mandlí
* libeček

Červené zelí nasekejte na tenčí plátky a spařte vroucí vodou. Nechte okapat. Kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Maso dejte stranou a ještě krátce na pánvi poduste zelí. Připravte si tortilly, do jejich středu přendejte měkké zelí, navrch kuřecí steak (můžete jej i nakrájet na plátky), zasypte plátky mandlí, ozdobte libečkem, zakapejte olivovým olejem a zarolujte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…