Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Také v chladných lednových dnech potřebuje rodina po náročném dni něco do žaludku. Poradíme vám, jak do třiceti minut připravit báječnou večeři.

Pondělí: Palačinky se sýrem a špenátem

4 porce - příprava: 30 minut

TĚSTO NA PALAČINKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* špetka soli
* kůra z citronu
* 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 2 menší šalotky
* 1 lžíce třtinového cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 400 g mraženého listového špenátu
* sůl a pepř
* 200 g sýra brie

Připravte si těsto na palačinky a pak je na oleji osmažte dozlatova z obou stran. V nepřilnavé pánvi nasucho orestujte nakrájenou šalotku, zasypte ji cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Odstavte a nechte vychladnout. Na oleji orestujte česnek, přidejte špenát, sůl i pepř a duste. Vložte do palačinek, přidejte zkaramelizovanou šalotku, sýr brie, přiklopte a podávejte.


Úterý: Dýňový krém s pistáciemi

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 máslová dýně
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* kousek čerstvého zázvoru
* 1 l zeleninového vývaru
* 1 lžička kari a sladké papriky
* kmín
* skořice
* sůl a pepř
* 150 ml kokosového mléka
* 100 g čerstvého kozího sýra
* lístky koriandru na ozdobu
* 40 g vyloupaných pistácií
* 1 granátové jablko

Dýni oloupejte a nakrájejte. Na oleji orestujte česnek, přidejte zázvor a dýni. Poduste, vmíchejte koření, zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. Potom rozmixujte, vmíchejte kokosové mléko, nasekaný koriandr, dochuťte solí a pepřem, prohřejte. Na talíři ozdobte sýrem, lístky koriandru, pistáciemi a zrníčky z granátového jablka. Podávejte s pita chlebem.


Středa: Salát s fíky a pekanovými ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 jablka
* 1 lžíce másla
* 8 plátků anglické slaniny
* 80 g pekanových ořechů
* 1 lžíce javorového sirupu
* 250 g polníčku
* 250 g rukoly
* 100 g gorgonzoly
* 12 čerstvých fíků

DRESINK:
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* 2 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce dijonské hořčice
* sůl a pepř

Jablka nakrájejte na plátky. Opečte je na másle s anglickou slaninou a nadrcenými ořechy, zalijte javorovým sirupem a karamelizujte. Odstavte. V míse smíchejte polníček a rukolu s dresinkem z olivového oleje, jablečného octa, hořčice, soli a pepře. Na talíři doplňte slaninou s jablky a ořechy. Navrch položte sýr, fíky a pár ořechů.


Čtvrtek: Pita chléb s pestem z červené řepy

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 pita chlebů
* 2 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* pekanové ořechy na ozdobu
* polníček

PESTO:
* 4 oloupané a uvařené červené řepy (asi 400 g)
* 4 stroužky česneku
* 100 g parmazánu
* 100 g slunečnicových semínek
* 1 hrst bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř

Připravte si pesto rozmixováním červené řepy, česneku, parmazánu, semínek, bazalky, olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Pita chleby zakapejte olejem a opečte z obou stran na pánvi. Ještě teplé je potřete pestem a ozdobte plátky parmazánu, pekanovými ořechy a polníčkem.


Pátek: Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g špaget
* 50 ml panenského olivového oleje
* 1 šalotka
* 1–2 stroužky česneku
* 12 plátků prosciutta
* 12 růžičkových kapustiček
* 16 lístků čerstvé šalvěje + na ozdobu
* 50 ml bílého vína
* 100 g pecorina + na ozdobu
* sůl a pepř
* sušené brusinky a vlašské ořechy na ozdobu

Špagety uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte prosciutto, rozkrojené kapustičky a lístky šalvěje. Zalijte bílým vínem a redukujte. Vmíchejte uvařené těstoviny, trošku vody z hrnce z těstovin, promíchejte, vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte brusinkami, ořechy, šalvějí a ještě zakapejte olejem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Wow, moc zajímavé recepty, díky :-) eseta 11. 1. 2016 | 19:56

Čtěte také

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Pohoda na balkoně

Pohoda na balkoně

Včera | Nenechte se omezovat prostorem a vychutnejte si krásné jarní počasí třeba i na miniaturním balkoně.…

Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

Včera | 7 | Chystáte se na nedělní výlet? Pak si nezapomeňte zabalit vydatnou svačinku! Na kole, v autě, na…

Skleněná království: Objevte svět dekorativního skla v interiéru

Skleněná království: Objevte svět dekorativního skla v interiéru

25. 6. | Sklo se v současném interiéru využívá především proto, že dokáže vyvolat pocit lehkosti,…

PEČENÉ VS. STUDENÉ: Připravte si domácí nanuky a zároveň i buchtu

PEČENÉ VS. STUDENÉ: Připravte si domácí nanuky a zároveň i buchtu

25. 6. | Máte chuť na domácí ledové osvěžení? Přinášíme vám tip, jak si připravit skvělé nanuky a jak…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou