Rychlé a zdravé večeře od pondělí do pátku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Dopřejte si navečer pořádnou porci energie, vitaminů a minerálů, aby se vám nejen dobře spalo, ale také ráno krásně vstávalo. Zapojíte-li do vaření i superpotraviny jako ořechy, je efekt zaručen.

Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami

4 porce - příprava: 20 minut

* 1/2 hlávky bílého zelí
* 1/2 hlávky čínského zelí
* 3 jablka
* 3 mrkve
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g sušených brusinek
* 1 lžíce olivového oleje
* 200 g bílého jogurtu
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce balzamikového octa
* šťáva z citronu podle chuti
* čerstvě mletý pepř

Nakrouhané bílé zelí spařte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte čínské zelí, jablka a mrkve na nudličky. Vše smíchejte, přidejte nasekané ořechy a spařené brusinky. Zalijte dresinkem připraveným z bílého jogurtu, oleje, balzamikového octa a šťávy z citronu. Dochuťte pepřem. Podávejte s chlebem.


Zapečené fazole s uzeným lososem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g sterilovaných bílých fazolí
* 400 g loupaných rajčat
* 5 stroužků česneku
* sůl a pepř
* 8–10 cherry rajčátek
* 400 g uzeného lososa
* 125 g kuliček mozzarelly
* čerstvý kopr
* olivový olej podle chuti

Fazole slijte, propláchněte ve studené vodě a přendejte do pekáčku. Přidejte loupaná rajčata a nasekaný česnek. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 5 minut. Poté přidejte na půlky či měsíčky nakrájená cherry rajčátka, uzeného lososa a kuličky mozzarelly. Nechte 5 minut zapéct. Zasypte nakrájeným koprem, zakápněte troškou olivového oleje a podávejte.


Kuřecí penne se sušenými rajčaty a olivami

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 60 g sušených rajčat v oleji
* 100 g oliv
* 100 ml smetany 33%
* 500 g těstovin penne
* oregano a petrželka

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Na pánvi na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolte a opepřete. Orestujte maso doměkka. Vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, zalijte smetanou a dochuťte oreganem. Do ještě horké směsi vmíchejte těstoviny uvařené na skus. Podávejte ozdobené oreganem a petrželkou.


Kari polévka s kokosovým mlékem a tofu

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* 1 lžička nastrouhaného zázvoru
* 1 hrst kešú oříšků
* 2 lžičky kari koření
* 1 lžička kurkumy
* 1 lžíce rybí omáčky
* 400 ml kokosového mléka
* 600 ml kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* 200 g uzeného či marinovaného tofu
* 1/4 hlávky červeného zelí
* 2 mrkve
* 2 hrsti čerstvého koriandru
* olivový olej

Cibulku nasekejte najemno a orestujte na olivovém oleji s chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a nasekanými kešú oříšky. Přidejte kari koření a kurkumu, jemně orestujte a přilijte rybí omáčku, kokosové mléko a vývar. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem. Nakrouhané hlávkové zelí spařte vroucí vodou a nechte okapat. Polévku ozdobte zelím, na nudličky nakrájenou mrkví, nasekaným koriandrem a na trošce oleje orestovanými kostičkami tofu.


Krůtí kousky s brokolicí a rýží

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g jasmínové rýže
* 500 g krůtího prsa
* 3 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce ústřičné omáčky
* 1–2 chilli papričky
* 1 lžíce sezamových semínek
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 jarní cibulky
* 1 menší brokolice
* sůl a pepř

Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte krůtí maso na nudličky, smíchejte jej ve směsi ze sójové a ústřičné omáčky, nasekaných chilli papriček a sezamových semínek. Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte marinované maso a restujte doměkka, asi 10 minut. Po pěti minutách vmíchejte vroucí vodou přelité hlavičky brokolice. Můžete je i dopředu blanšírovat. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a podávejte s rýží.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Pohoda na balkoně

Pohoda na balkoně

Včera | Nenechte se omezovat prostorem a vychutnejte si krásné jarní počasí třeba i na miniaturním balkoně.…

Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

Včera | 7 | Chystáte se na nedělní výlet? Pak si nezapomeňte zabalit vydatnou svačinku! Na kole, v autě, na…

Skleněná království: Objevte svět dekorativního skla v interiéru

Skleněná království: Objevte svět dekorativního skla v interiéru

25. 6. | Sklo se v současném interiéru využívá především proto, že dokáže vyvolat pocit lehkosti,…

PEČENÉ VS. STUDENÉ: Připravte si domácí nanuky a zároveň i buchtu

PEČENÉ VS. STUDENÉ: Připravte si domácí nanuky a zároveň i buchtu

25. 6. | Máte chuť na domácí ledové osvěžení? Přinášíme vám tip, jak si připravit skvělé nanuky a jak…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou