Rychlé jarní pomazánky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.

Pomazánka z uzené makrely

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 uzená makrela
* 1 plechovka sterilované cizrny
* 200 g lučiny nebo žervé
* 1 limetka
* sůl a pepř
* petrželka
* listy červené řepy
* 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř. Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.


Cuketová pomazánka s tofu

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 menší cuketa
* 8 ředkviček
* 200 g sýra cottage
* 100 g tofu natural
* 2 stroužky česneku
* oregano
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* řeřicha
* 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.


Pomazánka z medvědího česneku

4 porce - příprava: 10 minut

* 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
* 50 g sušených rajčat
* 1–2 chilli papričky
* 200 g čerstvého sýra pažitka
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.


Avokádová pomazánka se sýry a nachos

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 celá avokáda
* 1 limetka
* 200 g smetanového jogurtu
* 4 jarní cibulky
* 1–2 chilli papričky
* 100 g čedaru
* 50 g gorgonzoly
* sůl a pepř
* nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.


Hrášková pomazánka s vaflemi

4 porce - příprava: 10 minut

* 250 g vyloupaného hrášku
* 100 g pražených solených pistácií
* 250 g ricotty
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* meduňka
* 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…