Rychlé večeře na celý týden

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Báječná večeře nemusí být ani pracná, ani zdlouhavá na přípravu. Zkuste naše rychlé a vtipné dobroty, které připravíte do 15 minut.

Pondělí

Těstoviny s mozzarellou

4 porce - příprava: 10 minut

* 500 g těstovin
* olivový olej
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 1 řapíkatý celer
* 1 žlutá cuketa
* 4 loupaná rajčata
* sůl a pepř
* 1 mozzarella
* bazalka a oregano

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer i cuketu a nakonec loupaná rajčata. Osolte, opepřete a vmíchejte natrhanou mozzarellu. Stáhněte z plotny a dochuťte čerstvou bazalkou a oreganem. Podávejte s těstovinami.


Úterý

Bílé gazpacho s chorizem

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 750 g zralých masitých rajčat
* 200 g bílého chleba
* 1 okurka
* 1 zelená paprika
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce vinného octa
* 100 ml olivového oleje

NA DOKONČENÍ:
* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 1 středně velká cibule
* 1 salátová okurka
* chorizo orestované na oleji
* parmazán
* bazalka

Rajčata oloupejte. Chléb namočte do vody. Všechnu zeleninu společně s cibulí a česnekem nakrájejte na menší kousky. Veškeré ingredience včetně vyždímaného chleba a oleje rozmixujte na kaši. Dochuťte solí a přelijte do nádoby, ve které budete gazpacho podávat. Podle potřeby zřeďte ledovou vodou a nechte v ledničce pořádně zchladit. Jako přílohu podávejte nadrobno nakrájenou zeleninu. Ozdobte orestovaným chorizem, kousky parmazánu a bazalky.


Středa

Kuřecí kousky v těstíčku

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 kuřecí prsa
* 2 vejce
* 50 g pecorina
* 100 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* čerstvé bylinky
* 400 g brambor typu A
* olivový olej

SALÁT:
* listový salát
* cherry rajčátka
* olivový olej
* balzamikový ocet
* sůl a pepř

Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší podélné kousky. V míse vyšlehejte vejce, vmíchejte mléko, nastrouhané pecorino, sůl, pepř, bylinky a zahustěte moukou. Brambory očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmažte nakrájené brambory dozlatova. Mezitím na oleji na pánvi dozlatova opečte i kuřecí kousky, které jste obalili v těstíčku. Podávejte je se salátem s cherry rajčátky, zakápnutým olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuceným solí a pepřem.


Čtvrtek

Květákový mozeček s klobásou

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 menší květák
* 1 cibule
* 2 klobásy
* olej
* 4 vejce
* sůl a pepř
* bylinky
* chilli paprička
* pečivo

Květák rozdělte na hlavičky a povařte je v lehce osolené vodě na skus, asi 7 minut. Mezitím nasekejte cibuli, klobásy nakrájejte na kolečka a orestujte na trošce oleje. Přidejte slité, uvařené kousky květáku, pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte bylinkami a troškou chilli papričky. Podávejte s pečivem.


Pátek

Burger se syrečky

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 cuketa
* 1 paprika
* olivový olej
* sůl a pepř
* 4 burgerové housky
* plnotučná hořčice
* listový salát
* 4 syrečky

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ty ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje. Osolte a opepřete. Housky rozkrojte, potřete hořčicí, vložte listový salát, grilovanou zeleninu a navrch syrečky. Uzavřete a podávejte.

Blanšírovaná rajčata? Snadné!

Existuje nespočet druhů rajčat. Některá se hodí do salátu, jiná k sušení, ty větší pak k zapečení nebo přípravě suga (rajčatové omáčky). Zralá masitá rajčata, jež se vám krásně vejdou do dlaně, jsou úžasná třeba do polévek nebo omáček. Předtím je ale zbavte slupky, a to jednoduše: blanšírováním. Připravte si velký hrnec s vodou a nechte ji vařit.

Vedle pak postavte mísu s ledem a hodně studenou vodou. Do vroucí vody vhoďte rajčata. Pokud přidáte sůl, zůstanou vám krásně červená. Jen minutu vařte, ne déle, ať je nerozvaříte. Poté rajčata ihned zchlaďte v míse s ledem. Slupka půjde lehce dolů a vy můžete začít vařit třeba gazpacho.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…