Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vezměte rodinu navečer kolem světa a naservírujte jí italské muffiny, asijskou polévku nebo středozemím vonící kuřecí prsa s limetkou.

Vychutnejte si čerstvé jarní bylinky

Bylinky patří mezi přírodní dochucovadla již od nepaměti. Pěstovaly je naše babičky na zahrádkách, rostly volně v přírodě. Vy je dnes celoročně seženete v obchodech, sezonně pak v zahradnictví a na trzích.

Co je na nich tak výjimečného? Jsou zdravé, obsahují éterické oleje, provitamin A, vitaminy B, C, E, K a řadu dalších prospěšných látek. Bylinky podporují chuť k jídlu, usnadňují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Nejzdravější jsou čerstvé, ale mnohé z nich (např. tymián nebo rozmarýn) snesou i tepelnou úpravu. Pokud koupíte bylinky již nařezané, můžete je zamrazit v igelitových sáčcích nebo si je nasušit do zásoby.

Rychlá asijská polévka

4 porce - příprava: 15 minut

* 100 g rýžových nudlí
* 2 mrkve
* 4 jarní cibulky
* 5 cm dlouhý kořen zázvoru
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 2 hvězdičky badyánu
* sůl a pepř
* chilli paprička a koriandr na dochucení

Rýžové nudle připravte podle návodu. Mrkev, jarní cibulky a zázvor očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozehřejte kuřecí vývar, vsypte zeleninu, badyán a krátce povařte, asi 5 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Na talíře rozdělte hotové nudle, zalijte polévkou a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí prsa s limetkou

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g rýže
* 4 kuřecí prsa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 limetky
* rozmarýn

Rýži uvařte podle návodu. Kuřecí prsa naložte do marinády z olivového oleje, soli, pepře, šťávy a kůry z limetky. Pak je orestujte z obou stran dozlatova. Nakonec přidejte pro provonění plátky limetky a snítku rozmarýnu. Podávejte s rýží a čerstvým salátem.

Italské slané muffiny

6 kousků - příprava: 30 minut

* 2 vejce
* 50 g parmazánu
* 80 ml polotučného mléka
* 180 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* sůl a pepř
* oregano
* 2 lžíce olivového oleje
* 60 g černých oliv
* 60 g sušených rajčat (v oleji)

V míse smíchejte vejce s nastrouhaným sýrem (část si nechte na ozdobu muffinů) a mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř, lístky oregana a nakonec zlehka vmíchejte olej. Těstem naplňte dno formiček na muffiny. Vložte olivy a sušená rajčata a zalijte zbytkem těsta do formiček. Navrch můžete dát ještě olivy, rajčata a nastrouhaný sýr. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Salát s grilovaným sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 ledový salát
* 4 kozí sýry a la hermelín
* 4 malé bagety
* 250 g jahod
* 40 g loupaných mandlí
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce malinového octa
* čerstvé bylinky (pažitka, petrželka)

Ledový salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Sýry ogrilujte na pánvi spolu s plátky baget. Salát rozdělte na talíře, ozdobte sýrem, kousky jahod a plátky mandlí. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem a malinovým octem. Ještě teplé bagety potřete troškou olivového oleje smíchaného s nasekanými bylinkami.

Těstoviny s tvarohem a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g těstovin
* extra panenský olivový olej
* 250 g cukrových hrášků
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 250 g tučného tvarohu
* sůl a pepř
* kůra z 1 citronu
* bazalka

Uvařte těstoviny na skus. Na oleji orestujte nakrájené cukrové hrášky spolu s nasekanou šalotkou a česnekem. Hotové těstoviny přendejte na talíře, ozdobte směsí a tvarohem. Osolte, opepřete a dochuťte kůrou z citronu a čerstvou bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…