Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Nabídněte rodině k večeři báječné „zelené“ rychlovky, které doplní denní příjem zeleniny, ale zároveň uspokojí i milovníky masité stravy.

Pondělí:

Kuřecí prsa s lusky a listovými puky

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* olivový olej
* 200 g fazolových lusků
* 4 jarní cibulky
* 20 g kaparů
* 40 g parmazánu
* focaccia k podávání

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte fazolové lusky, odstraňte kraje a příčně je nakrájejte. Cibulku pokrájejte na kolečka. Přidejte ji na pánev k masu společně s kapary a asi 5 minut restujte.

Přendejte na talíře a na pánvi jen zlehka ohřejte rozkrojené listové puky. Maso zasypte nastrouhaným parmazánem a podávejte například s domácí focacciou (recept na rozmarýnovou najdete v květnovém čísle časopisu F.O.O.D.).


Úterý:

Zapečené těstoviny s klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g těstovin penne
* sůl a pepř
* olivový olej
* 2 pikantní klobásy
* 250 g cherry rajčátek
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* tymián a petrželka
* 100 g parmazánu

Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus. Sceďte, přendejte do vymazaného pekáčku, zakapejte olivovým olejem, vmíchejte na kolečka nakrájené klobásy, rajčátka, šalotky a česnek. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.


Středa:

Bramborová frittata se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g brambor typu B předvařených ve slupce
* olivový olej
* 2 papriky
* 1 cibule
* 1/2 květáku
* 200 g hrášku
* sůl a pepř
* 6 vajec
* libeček

Předvařené brambory i se slupkou nakrájejte na kolečka. Zapékací formu vymažte olejem, vyložte částí brambor, zasypte na kolečka nakrájenou paprikou a cibulí. Přidejte na růžičky rozebraný květák a hrášek, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem. Opakujte, zakončete bramborami a vše zalijte rozšlehanými vejci. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Nakonec ozdobte čerstvým libečkem.

NÁŠ TIP: Místo části vajec můžete použít tučnou smetanu, frittata bude vláčnější a lahodnější. Libeček zkuste nahradit jinými bylinkami.


Čtvrtek:

Lehký salát se „smažákem“

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 silné plátky eidamu
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 60 g kukuřičných lupínků
* olej na smažení
* 100 g polníčku
* 400 g cherry rajčátek (mix)
* 40 g klíčků (mix)
* 4 listové puky
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* sůl a pepř

Nejdřív obalte sýr v mouce, v rozšlehaném vejci, opět v mouce, poté ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažte na oleji dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte zeleninu, natrhejte a nakrájejte na menší kousky, rozdělte na talíře, obložte smaženým sýrem a klíčky. Zakapejte dresinkem, který jste připravili z olivového oleje a hrubozrnné hořčice a dochutili solí a pepřem.


Pátek:

Zelená polévka s brokolicí

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 brambory typu B
* 1 řapíkatý celer
* 1 pórek
* 200 g žampionů
* 1 menší brokolice
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* kmín a majoránka
* čerstvý tymián a libeček

Brambory, řapíkatý celer, pórek i houby očistěte a nakrájejte, brokolici rozeberte na růžičky. Připravte si světlou jíšku z másla a mouky, zalijte ji studeným zeleninovým nebo kuřecím vývarem a rozmíchejte. Vsypte zeleninu a žampiony. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Vařte doměkka, asi 15 minut. Polévku naservírujte do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem a libečkem. Podávejte s pečivem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…