Rychlé zdravé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Chcete vědět, jak rychle a snadno připravíte barevné večeře plné zeleniny pro celou rodinu? Máme pro vás tip na každý všední den.

Pondělí: Kotleta s rajčaty a bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g brambor typu A
* 4 vepřové kotlety
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g cherry rajčátek
* 40 g másla
* 4 jarní cibulky
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 100 g hrášku

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka. Kotlety osolte a opepřete. Ogrilujte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte rajčátka. V hrnci na trošce másla orestujte nasekanou jarní cibulku, řapíkatý celer a hrášek. Přidejte oloupané brambory, rozšťouchejte a dochuťte solí a pepřem.


Úterý: Polenta zapečená s rajčátky a ančovičkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g polenty
* 8 žampionů
* 150 g zelených fazolek
* 200 g cherry rajčátek
* 100 g nakládaných ančoviček
* 100 g čerstvého sýra
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

Připravte si polentu podle návodu. Na 1 hrnek polenty budete potřebovat 2 hrnky vroucí vody. Přidejte lžičku soli a míchejte, dokud nezhoustne. Na vymazanou pánev rozložte polentu. V jiné pánvi orestujte na trošce olivového oleje na plátky nakrájené žampiony a fazolky. Přendejte je na polentu, přidejte rozpůlená rajčátka, ančovičky a čerstvý sýr. Podle potřeby ještě dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte na plotně krátce prohřát a podávejte.


Středa: Nudle s cuketou a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g širokých nudlí
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1 cuketa
* 200 g parmské šunky
* 200 g hrášku
* čerstvá máta
* 1–2 chilli papričky
* sůl a pepř
* 80 g parmazánu

Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu uvedeného na obale na skus. Mezitím na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájenou jarní cibulku, česnek a cuketu. Přidejte parmskou šunku, hrášek, nasekanou mátu i chilli papričky. Osolte a opepřete. Přendejte na talíře a ozdobte parmazánem.


Čtvrtek: Salát s cherry rajčátky a nektarinkami

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g listových salátů
* 300 g cherry rajčátek
* 4 nektarinky
* 1 červená cibule
* 200 g fety
* 100 g černých oliv
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce balzamikového octa
* sůl a pepř

Omyté lístky salátu rozdělte do talířů. Navrch položte rozpůlená rajčátka, měsíčky nektarinek a plátky cibule. Zasypte kostičkami fety, olivami a dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte s čerstvou bagetou.


Pátek: Polévka z kukuřice s kousky kuřete a nachos

4 porce - příprava: 20 minut + vaření vývaru

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 4 palice kukuřice (nebo 400 g mražené)
* 4 brambory
* 1 l drůbežího vývaru + maso z kuřete
* plocholistá petrželka
* smetana, sůl a pepř na dochucení
* nachos

Na másle a oleji orestujte nasekanou cibulku, šalotku a česnek. Přidejte kukuřici a na kostičky nakrájené brambory, orestujte. Poté zalijte drůbežím vývarem. Vařte doměkka, asi 8 minut. Rozmixujte v krém, dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s kousky kuřecího masa, petrželkou a nachos.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…