Rychlovky z moří a oceánů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré! Poradíme vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší víkendové tabule.

Pražma se zeleninou v papilotě

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé)
* sůl a pepř
* 250 g cherry rajčátek
* 4 jarní cibulky
* 250 g cukrového hrášku
* 1 kořen fenyklu
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 limetky

Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut. Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.


Pečený mořský vlk s kapary

4 porce - příprava: 30 minut

* 2–4 mořští vlci
* sůl a pepř
* 200 g másla
* plocholistá petržel
* 20 kaparů

Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.


Makrela vařená v páře

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 makrely
* sůl a pepř
* plocholistá petržel
* koriandr
* 1 lžíce olivového oleje
* výhonky z klíčků červené řepy

ZELENINA:
* 12 cherry rajčátek
* 8 zelených chřestů
* 1/2 kořenu fenyklu
* 4 mrkve
* 4 šalotky

LÁK:
* 200 ml bílého suchého vína
* 2 jarní cibulky
* plocholistá petržel
* koriandr

Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete. Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny.

Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr. Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut.

Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut. Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.


Šafránové soté s lososem

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g lososa bez kůže
* 400 g jasmínové rýže
* 60 g másla
* 4 šalotky
* 300 ml bílého suchého vína
* 20 kaparů
* 1–2 chilli papričky
* 8 cherry rajčátek
* 2 bobkové listy
* 150 ml rybího vývaru
* 20 vláken šafránu
* sůl a pepř
* čerstvý koriandr
* 400 ml smetany ke šlehání

Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %. Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu. Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.


Smažená treska v pivním těstíčku

4 porce - příprava: 35 minut

* 600 g tresky
* 3 vejce
* 2 lžíce piva
* plocholistá petržel
* sůl a pepř
* hladká mouka a strouhanka na obalení
* olej na smažení

Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…