Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: Domácnost

Tuhle pomazánku znám od své babičky, jen jsem ji trochu vylepšila. A tak doufám, že obzvlášť teď na jaře bude chutnat i vám.

Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

Babiččina pomazánka

V 1 porci: 896 kJ/213 kcal

Ingredience na 4 porce:

250 g polotučného tvarohu

2 lžíce (20 g) nasekaných vlašských ořechů

6 (60 g) ředkviček

50 g červené cibulky (můžete nahradit jarní cibulkou)

sůl

pepř

čerstvá řeřicha

4 celozrnné housky

Postup:

Tvaroh ušleháme v misce se solí a pepřem, přidáme nasekanou cibulku, na kousky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky a nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Mažeme na čerstvé celozrnné pečivo a zdobíme podle fantazie ředkvičkami, vlašskými ořechy nebo jemnou naklíčenou řeřichou.

Tip: Místo ředkviček můžete použít také kedluben.

Červená cibule

O používání cibule jsme se mohli dovědět už ze starověkých sumerských tabulek a její pravlastí je zřejmě Střední Asie. Červená odrůda obsahuje prospěšné antioxidanty. Najdete v ní i látky, které podporují detoxikaci a úbytek váhy.

Sirná směs v cibuli snižuje i cholesterol a zrychluje metabolismus tuků. Je nabitá chromem, který snižuje krevní cukr. Podle zahraničních studií je konzumace 2–3 červených cibulí týdně též prevencí proti některým druhům rakoviny.

Ředkvičky

Pocházejí pravděpodobně z Asie, ale již ve starověkém Egyptě byly základní potravinou dělníků při stavbách pyramid. Obsahují hořčičné oleje a silice, které sice mohou za štiplavou chuť, ale v těle působí blahodárně. Zabraňují množení nežádoucích bakterií v trávicím traktu a bojují proti nadýmání a průjmům. A pokud je budete konzumovat zjara, posílíte svou imunitu. Kdyby vás ředkvičky příliš pálily, zkuste je na chvíli namočit do studené vody.

Vlašské ořechy

Plody ořešáku královského byly nejspíš konzumované již v dobách neolitu. Obsahují vitamin E, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy B1 či B6, hořčík, měď a zinek. Patří k potravinám, které jsou nejvhodnější při dietě, udržují nízkou hladinu cholesterolu, jsou cenné pro zdravé vlasy a pokožku a posilují činnost střev.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…